28 країн, включно з Україною, вперше підписали міжнародну «Декларацію Блетчлі» зі ШІ

Джерело: пресслужба уряду Великої Британії

Вперше 28 країн, скликаних Великою Британією, включаючи Україну, США та ЄС, підписали декларацію щодо можливостей, ризиків і необхідності міжнародних дій щодо прикордонного штучного інтелекту (ШІ).

Підписаний документ отримав назву “Декларації Блетчлі“, за назвою садиби Блетчлі-парк поблизу Лондона, де проходить нинішній саміт і де під час Другої світової війни в головному шифрувальному підрозділі Великої Британії було зламано код німецької машини “Енігма“.

У “Декларації Блетчлі” про безпеку штучного інтелекту 28 країн світу погоджуються з нагальною потребою розуміти потенційні ризики та колективно керувати ними за допомогою нових спільних глобальних зусиль із забезпечення ШІ. 

У декларації зазначено, що існує “потенціал для серйозної, навіть катастрофічної, шкоди, навмисної чи ненавмисної, що випливає з найважливіших можливостей цих моделей ШІ”. 

У декларації також зазначено, що ризики “найкраще усуваються шляхом міжнародної співпраці”. 

У рамках узгодження подальшого процесу міжнародної співпраці щодо безпеки ШІ на кордоні Республіки Корея погодилася спільно провести віртуальний саміт з ШІ протягом наступних 6 місяців. Відтак Франція прийматиме наступний особистий саміт через рік. 

“Це визначне досягнення, яке свідчить про те, що найбільші світові держави в галузі штучного інтелекту погоджуються з нагальністю розуміння ризиків штучного інтелекту, допомагаючи забезпечити довгострокове майбутнє наших дітей і онуків”, – сказав прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.