Птахи виду акікікі можуть зникнути вже через декілька місяців: їх залишилось лише 5

Джерело: CNN

Акікікі – маленька сіра пташка, що мешкає на Гаваях, може не виглядати примітно, проте вона – це рідкість. Вважається, що в дикій природі залишилося лише п’ять таких пташок, і, за даними Департаменту земельних і природних ресурсів штату, вид може зникнути протягом кількох місяців.

Найбільша загроза для акікікі – це комарі, які переносять малярію. Живучи у прохолодних і пишних горах острова Кауаі, протягом багатьох років цей вид був поза межами ареалу немісцевих комарів, але підвищення температури внаслідок зміни клімату дозволило кусючим комахам знайти шлях до цих вершин – із жахливими наслідками.

“За останні 15-20 років популяція різко знизилася, оскільки клімат змінився, і комарі піднімаються все вище і вище”, – розповіла Ханна Бейлі, менеджерка з догляду за дикою природою Програми збереження зникаючих лісових птахів Гаваїв у Сан-Дієго.

Не маючи стійкості до хвороб, що передаються комарами, птахи стають жертвами пташиної малярії, яка “майже завжди смертельна для більшості маленьких дорослих птахів”, – пояснює вона.

Оскільки чисельність популяції акікікі досягла найнижчого рівня, природоохоронці посилюють зусилля, щоб врятувати вид від вимирання, створюючи страхову популяцію в центрах збереження птахів на Островах Кауаї та Мауї.

“Наша місія полягає в тому, щоб надати безпечний притулок популяціям видів, які перебувають у небезпеці, щоб, коли з’явилось середовище, сприятливе для їх довгострокового виживання, ми могли знову випустити їх”, – каже вона.

Нещодавно фахівці зосередились на збиранні невилуплених яєць. Кожного сезону гніздування команда прямує до гірських плато Кауаі та, знаючи, де раніше було помічено гнізда, шукає їх на верхівках дерев за допомогою камери, встановленої на довгій жердині. Коли вони знаходять зайняте гніздо, вони встановлюють систему драбин, іноді піднімаючись на висоту 14 метрів, щоб дістатися до нього.

Цього літа команда успішно врятувала 10 яєць, які було поміщено в портативний інкубатор і безпечно доставлено назад до Центру охорони птахів Кауаі. Там зібрані яйця продовжують рости та розвиватися, і будь-які успішні пташенята приєднуються до інших 50 акікікі, якими вже опікуються люди.

Врятовані птахи житимуть у вольєрах, які ретельно спроєктовано, щоб імітувати їхнє природне середовище існування, захищаючи їх від комарів, а взаємодія з людьми – суворо обмежена, щоб птахи зберігали свою природну поведінку, наголосила Бейлі.

Мета полягає в тому, щоб, як тільки загрозу пташиної малярії буде ліквідовано, птахів можна було випустити назад у їхнє рідне середовище існування.

“(Це) найкращий шанс вижити, і виховання цих молодих пташенят, сподіваюся, дасть нам наступне покоління акікікі”, – каже вона.

Зараз перед фахівцями стоїть виклик, як позбутись пташиної малярії, яка становить загрозу не лише акікікі, а й іншим лісовим птахам, які під загрозою зникнення.

Історично на Гаваях було понад 50 видів медоносних птахів, співочих птахів, які харчуються нектаром і комахами, але сьогодні їх лише 17, оскільки популяції знищено хворобами, що передаються комарами, а також втратою середовища існування та загрозами з боку інших інвазивних видів.

У червні уряд США виділив майже 16 мільйонів доларів США в межах ініціативи щодо запобігання неминучому зникненню гавайських лісових птахів. Це включає фінансування, зосереджене на розширенні програм догляду в неволі та зусилля з контролю та знищення інвазивних комарів.

Департамент земельних і природних ресурсів Гавайських островів зараз очікує схвалення від регуляторів для впровадження “техніки несумісних комах (IIT)”, яка передбачає випуск самців комарів із штамом природних бактерій під назвою Wolbachia, які спричиняють нежиттєздатність яєць та потомства, коли вони спаровуються з дикими самками.

Цей процес може допомогти зменшити ймовірність зараження лісових птахів пташиною малярією, переносниками якої є лише самки комарів.

Але, поки це не станеться, увагу має бути зосереджено на зростанні популяції та підтримці стабільного генетичного різноманіття, сказала Бейлі.

  • За словами вчених, найбільша у світі квітка-паразит рафлезія знаходиться під загрозою зникнення через руйнування середовища існування.

Українські захисники, які воюють на Донеччині, взяли у полон кількох російських військових, серед яких був єгиптянин.

Камала Гарріс, кандидатка від Демократичної партії на пост президента США, змінює стратегію кампанії, намагаючись залучити більше чоловіків-виборців і республіканців.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, Президент України Володимир Зеленський допоміг почати війну з Росією.