Молдова не допустила проросійську партію до місцевих виборів

Джерело: Reuters

У п’ятницю, 3 листопада, влада Молдови заборонила проросійській партії брати участь у місцевих виборах на тій підставі, що вони загрожують національній безпеці.

Прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан оголосив про заборону кандидатам від партії “Шанс”, пов’язаної з колишнім депутатом парламенту Молдови Іланом Шором, заочно ув’язненим на початку цього року за звинуваченням у шахрайстві.

Заборона була введена через кілька годин після того, як Служба національної безпеки Молдови звинуватила Шора в допомозі перевести в країну 1 мільярд леїв (50 мільйонів євро) для організації антиурядових протестів під час війни в Україні та “купівлі” виборців на недільних виборах.

Речан сказав на брифінгу, що Комісія з надзвичайних ситуацій Молдови запровадила заборону “з міркувань державної безпеки” через “гібридну війну”, розв’язану проти Молдови Росією, яка, за словами уряду Молдови, фінансує та підтримує Шора.

“Росія не може вторгнутися в Молдову танками, як в Україні, натомість вона вторгнеться за допомогою злочинних угруповань”, – сказав він.

Олексій Лунгу, лідер “Шансу” та один із кандидатів сказав, що партія дає вказівки виборцям підтримувати альтернативних незалежних кандидатів, яким все ще дозволено балотуватися.

“Нічого страшного не сталося. Вони нас просто бояться. Те, що сьогодні сказав Дорін Речан, означає вбивство наших людей”, – зазначив Лунгу.

Заборона торкнеться близько 600 кандидатів на виборах. Виборці в Молдові обиратимуть 12 000 посадовців, включаючи мера столиці Кишинева.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.