У Києві виставили обстріляний вагон евакуаційного потяга з Ірпеня — фоторепортаж Букв

Джерело: Букви

Цього тижня на Михайлівській площі у Києві виставили пошкоджений війною вагон поїзда. Під час евакуації населення з Ірпеня на початку повномасштабного вторгнення, росіяни обстріляли один з поїздів “Укрзалізниці”. Інсталяцію приурочили до Дня залізничника.

На пошану залізничникам на Михайлівській площі у Києві встановили інсталяцію з пошкодженим вагоном ірпінського евакуаційного поїзда.

На початку березня 2022 році залізниця стала можливістю на порятунок з Ірпеня та навколишніх населених пунктів. Одначе, кожен  рейс міг стати останнім. Так, 5 березня, коли поїзд прямував за людьми з Києва до Ірпеня, ворог його обстріляв.

Снарядом зруйнувало колію, вагони зрешетувало уламками. Два вагони зійшли з рейок. На щастя, ніхто не постраждав, — нагадали у пресслужбі “Укрзалізниці”.

Зауважимо, евакуаційні потяги виконували по три рейси на добу, починаючи з 28 лютого по 5 березня минулого року. Залізницею виїхали понад 10 тисяч жителів із блокованого військами РФ Ірпеня.

Інсталяцію можна відвідати до 26 листопада.

Довідка. День залізничника — професійне свято працівників залізничного транспорту. В Україні відзначається щорічно — 4 листопада. Головним органом управління залізничним транспортом в Україні є Укрзалізниця, яка забезпечує 3 % ВВП країни.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.