Командира 128 бригади ЗСУ відсторонили на час слідства – Зеленський

Джерело: Володимир Зеленський/Telegram

6 листопада у вечірньому відеозверненні президент Володимир Зеленський повідомив про відсторонення командира 128 гірсько-штурмової бригади Збройних сил України полковник Дмитра Лисюка на час слідства.

Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Зауваживши, що перше питання, яке обговорили — це трагедія з воїнами 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади.

Стосовно ситуації доповідали військові, міністр оборони, керівник Служби безпеки України.

Як запевнив глава держави, вже вдалося зʼясувати з обставин трагедії, чиї накази створили умови, щоб трагедія сталася.

Доповідав, зокрема, головний інспектор Міноборони Воронченко. Командира бригади відсторонено на час слідства. Уся ситуація розбирається похвилинно. І буде встановлено, хто конкретно порушив правила щодо безпеки людей у районі доступу аеророзвідки ворога. Жодного уникнення відповідальності, — наголосив він.

У пресслужбі Генштабу повідомили, що на час проведення службового розслідування за фактом загибелі особового складу 03.11.2023, командира 128 окремої гірсько-штурмової бригади усунуто від виконання обов’язків за посадою за рішенням Головнокомандувача Збройних Сил України.

Раніше стало відомо, що командир 128 гірсько-штурмової бригади ЗСУ розпорядився вишикувати артилеристів для нагородження в День ракетних військ і артилерії 2023 поблизу лінії фронту на Запоріжжі, одначе, сам Лисюк на захід спізнився.

Зауважимо, 128 гірсько-штурмова Закарпатська бригада підтвердила загибель 19 військових внаслідок російського ракетного удару 3 листопада.

Довідка. 3 листопада російська армія завдала ракетного удару по розташуванню військової частини ЗСУ в одному з прифронтових сіл Запорізької області, коли там, імовірно, відбувалося шикування з нагоди Дня артилерії і ракетних військ.

Внаслідок атаки 19 осіб загинули, 20 військових та 3 цивільних дістали поранення.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.