Телескоп Euclid показав перші знімки, серед них «Приховану галактику»

Джерело: ESA

Космічний зонд Euclid, який запустили 1 липня, показав перші п’ять знімків із космосу. Одна з перших галактик, за якою спостерігав телескоп, отримала прізвисько “Прихована галактика”.

Зонд створено вченими Європейського космічного агента (ESA). За їхніми даними, “Прихована галактика” відома як IC 342 або Caldwell 5. Її було важко виявити, оскільки вона розташована за диском нашого Чумацького Шляху, тому пил, газ і зірки закривають її для людства.

Фото: ESA

“Прихована галактика” розташована за 11 мільйонів світлових років від Землі. Це вважається “дуже близько” до нашої галактики, і вона одночасно схожа на Чумацький Шлях.

“Важко вивчати нашу власну галактику, оскільки ми перебуваємо в ній і можемо бачити її лише від краю. Вивчаючи такі галактики, як IC 342, ми можемо багато дізнатися про такі галактики, як наша”, – заявив учений консорціуму Euclid Леслі Хант із Національного інституту астрофізики (Італія).

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.