Дуда: «З 1989 року безпекова ситуація у Польщі не була настільки напруженою, як нині»

Джерело: PolskieRadio

9 листопада президент Польщі Анджей Дуда заявив, що безпекова ситуація у Польщі не була настільки напруженою протягом десятиліть.

Дуда зауважив, що війна за східним кордоном — це не лише можливість допомогти Україні, а й необхідність відповісти на загрози, що випливають із цього конфлікту.

Лідер Польщі запевнив, що країна робить висновки з повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Поза сумнівом, з 1989 року Республіка Польща не була в такій специфічній безпековій ситуації, як нині, про яку ми всі чудово знаємо з 24 лютого 2022 року, коли росія напала на Україну. Відтоді за нашим східним кордоном, сміливо можна сказати, триває повномасштабна війна, в якій Україна обороняється від російської агресії. Ми підтримуємо Україну, але, звісно, ​​ми також повинні боротися з загрозами, що виникають. І ми це робимо, — зазначив Дуда.

Зауважимо, 17 вересня у Польщі стартували відкриті військові навчання “Осінній вогонь-2023” з американською технікою, за 80 кілометрів від кордону з РФ. У маневрах на полігоні в центрі навчання військ у Бемово-Піську, задіяні танки Abrams та реактивні системи залпового вогню HIMARS.

Раніше Анджей Дуда заявив, що країна НАТО планує витратити на оборону понад 4% свого валового внутрішнього продукту наступного року через занепокоєння безпекою на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

  • У серпні Державний департамент США схвалив заявку Польщі на закупівлю ударних вертольотів AH-64E Apache, двигунів та іншого обладнання на суму до 12 мільярдів доларів.
  • Заступник міністра-координатора польських спецслужб Станіслав Жарин заявив про подальші спроби російської розвідки залучити людей, які працюватимуть проти Польщі.
  • Польща викликала посла Росії після коментарів президента Володимира Путіна про кордони Другої світової війни.
  • У Міноборони Польщі повідомили про дислокування нової військової частини в місті Чарна-Білостоцька, що за 30 км від кордону з РБ.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.