Угорщина не підтримує початок переговорів щодо членства України в ЄС

Джерело: Reuters

Прем’єр-міністр Угорщини виступи проти початку перемовин з Україною щодо членства у Європейському Союзі. За словами Віктора Орбана – це “чітка позиція” Угорщини у цьому питанні.

У середині грудня 2023 року лідери країн-членів ЄС повинні прийняти рішення про те, чи приймати рекомендацію Комісії запросити Україну розпочати переговори про членство, щойно він виконає остаточні умови.

Будь-яке таке рішення вимагає одностайності 27 членів блоку і головною потенційною перешкодою є Угорщина.

Орбан, який при владі з 2010 року, заявив, що суперечка між Брюсселем щодо мільярдів євро коштів ЄС, зупинених для Угорщини через питання верховенства права, не може бути жодним чином пов’язана з підтримкою Угорщини переговорів про вступ України до ЄС.

“Переговори про членство не повинні починатися, це чітка позиція Угорщини”, – сказав Орбан, додавши, що Брюссель “винен Угорщині гроші”.

Водночас Орбан наголосив, що відмова Угорщини від початку переговорів з Україною про членство в ЄС не є предметом бізнес-угоди.

“Це не може бути пов’язане з питанням коштів, які Угорщина має право отримати”, – сказав політик.

У селі Чагор Чернівецької області двоє чоловіків на автомобілі розстріляли двох собак та поїхали з місця події. Внаслідок отриманих поранень тварини померли.

У ніч на 6 жовтня російські війська вкотре атакували українські міста безпілотниками. Внаслідок обстрілу поранень зазнала одна особа.

Дубайська авіакомпанія Emirates Airlines заборонила пасажирам перевозити пейджери й рації на своїх літаках після операції, проведеної, як вважається, Ізраїлем з метою враження бойовиків “Хезболли”.

День територіальної оборони в Україні відзначають щорічно у першу неділю жовтня.

В Україні триває 956-та доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 660 тисяч осіб.