Росія готується до нових санкцій Заходу – ISW

Джерело: ISW

В Інституті вивчення війни зауважили, що Захід, ймовірно, готовий заборонити експорт точних верстатів і основних компонентів обладнання для виробництва зброї до Росії. Водночас у Росії готуються до відповідних обмежень, розробляючи відповідне імпортозаміщення.

Якщо ЄС втілить у реальність цю заборону і вона діятиме ефективно, то це може завдати значного удару по оборонно-промисловій базі агресора, оскільки точні верстати є важливими у промисловому виробництві.

15 листопада Bloomberg повідомив, що 12-й пакет санкцій ЄС передбачає заборону на експорт прецизійних верстатів і деталей машин, які Росія використовує для виробництва зброї та боєприпасів, таких як зварювальні апарати, літієві батареї, термостати, двигуни та двигуни для дронів.

Видання також повідомило, що Росія імпортує високоточні машини та точні верстати з Європи, щоб підтримувати виробництво боєприпасів та інші зусилля оборонно-промислового комплексу.

Ще у червні 2021 року Bne Intellinews повідомило, що майже повна залежність Росії від європейських і американських точних верстатів робить Росію особливо вразливою до таких санкцій, і зазначило, що на той час Росія імпортувала майже всі необхідні верстати .

Водночас фахівці зауважили, що у 2023 році Росія все активніше намагається розробити рішення щодо імпортозаміщення для закупівлі точних верстатів західного виробництва, ймовірно, у межах підготовки до санкцій Заходу, спрямованих на цю вразливість.

Зокрема у травні цього року російський уряд схвалив «№Концепцію технологічного розвитку до 2030 року”, яка заохочує внутрішнє виробництво високотехнологічної продукції, наприклад прецизійних верстатів, і зобов’язує вітчизняні підприємства виробляти не менше 75% високотехнологічної продукції Росії до 2030 року.

Російський державний оборонний конгломерат “Ростех” у серпні 2023 року повідомив, що російська група “СТАН”, найбільший вітчизняний виробник високоточних машин, який “Ростех” придбав у 2019 році, є основним елементом російської програми імпортозаміщення.

Глава дочірньої компанії Ростеха RT-Capital Семен Якубов заявив 26 жовтня пропагандистському виданню “Коммерсант”, що Ростех сподівається за допомогою групи СТАН задовольнити “велику потребу” Росії в сучасних точних машинах за відсутності західного імпорту.

Якубов заявив, що санкції Заходу і війна в Україні різко підвищили військовий і цивільний попит Росії на верстати вітчизняного виробництва.

Водночас він визнав, що СТАН не зміг виконати навіть третини загального обсягу російських замовлень на прецизійні машини у 2023 році на суму близько шести мільярдів рублів. Він пояснив це тим, що попит Росії на прецизійні верстати набагато перевищує поточні виробничі можливості.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.