Парламент Іспанії затвердив Педро Санчеса на посаду прем’єра

Джерело: Reuters

16 листопада парламент Іспанії проголосував за призначення Педро Санчеса прем’єр-міністром на наступний термін, поклавши край тривалій тупиковій ситуації після виборів у липні.

За кандидатуру Санчеса проголосували 179 із 350 депутатів іспанського парламенту.

Іспанська соціалістична робітнича партія уклала окремі угоди з низкою регіональних партій, щоб заручитися їхньою підтримкою. Вирішальним фактором переобрання Санчеса стала підтримка двох каталонських партій, яким пообіцяли ухвалити закон про амністію для прихильників незалежності Каталонії.

Через цю обіцянку опозиційні партії звинувачують Санчеса в порушенні законодавства та використанні амністії для збереження влади. За минулі тижні в Іспанії неодноразово проводилися акції протесту проти планів помилувати сепаратистів.

Вперше лідер Іспанської соціалістичної робочої партії Педро Санчес став прем’єр-міністром у 2018 році, вже з 2020 року він очолює уряд меншості. На парламентських виборах у липні соціалісти отримали менше місць, аніж консервативна Народна партія під керівництвом лідера опозиції Альберто Нуньєса Фейхоо. Проте опозиція не отримала у парламенті більшості, необхідної для формування уряду, і нижня палата іспанського парламенту двічі відхилила кандидатуру Фейхоо на посаду прем’єра.

У результаті сформувати коаліцію доручили Санчесу.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.