Російську художницю засудили до 7 років за ґратами за антивоєнний протест

Джерело: The Washington Post

Російську художницю та музикантку Олександру Скочиленко засудили до 7 років за ґратами за антивоєнний протест, який вона влаштувала у супермаркеті в березні 2022 року. Тоді Скочиленко заклеїла 5 цінників у магазині наклейками з інформацією про війну РФ проти України.

У залі суду художниця заявила судді, що та засуджує пацифістку.

“Всі бачать і знають, що ви судите не терористку. Ви не засуджуєте екстремістку. Ви навіть не судите політичну активістку. Ви засуджуєте пацифістку”, – сказала вона.

В останньому слові перед винесенням вироку – яке суд заборонив знімати на відео – Скочиленко засудила війну, наголосивши, що та приносить лише горе, смерть та біль. Художницю судили за поширення “фейкових новин” про військових.

“Навіщо вести війну, коли ми – це все, що маємо в цьому світі, повному лих, катастроф і труднощів? Чи можуть усі багатства та влада у Всесвіті викупити вашу кохану людину з лап смерті?” – сказала вона.

Скочиленко також заявила, що одна зі слідчих, яка вела її справу, звільнилась.

“Вона сказала моєму адвокату: “Я не прийшла працювати у Слідчий комітет, шоб вести такі справи, як у Саші Скочиленко”. Мій випадок – настільки химерний та безглуздий, що навіть працівники СІЗО № 5 дивуються і вигукують: “Невже за це зараз саджають?”” – наголосила засуджена.

Присутні у залі після винесення вироку кричали “Ганьба!”.

Більшість росіян, засуджених до суворих термінів ув’язнення, є відомими опозиційними діячами та запеклими критиками президента Володимира Путіна, такими як Олексій Навальний, Володимир Кара-Мурза та їхні соратники. Але до війни Скочиленко не була політичною активісткою і більшість часу приділяла організації джем-сейшнів і малюванню химерних шаржів.

У минулорічних коментарях The Washington Post, переданих її адвокатом, Скочиленко сказала, що її час у в’язниці став свого роду вимушеним антивоєнним протестом, назвавши це своєю “найбільшою роботою”.

“Моє затримання та жорстоке поводження зі мною зробили мій вчинок публічним і надали йому такого масштабу”, – сказала вона.

Засмучена кількістю смертей українців, спричинених вторгненням Росії, вона надихнулась онлайн-антивоєнною кампанією активістів по всій Росії розмістити наклейки з військовою статистикою та іншою антивоєнною інформацією на цінниках супермаркетів.

На одній наклейці було написано: “Російська армія розбомбила художню школу в Маріуполі, де від обстрілів ховалося близько 400 людей”. На іншій: “Тижнева інфляція досягла нового максимуму, якого не було з 1998 року, через наші військові дії в Україні. Зупиніть війну”.

Скочиленко затримали через те, що антивоєнні наклейки помітила 76-річна пенсіонерка Галина Баранова і повідомила про це в поліцію. Художницю, у якої з рюкзака стирчала гітара, і вона прямувала в гості до друга, легко відстежити на камерах відеоспостереження.

“Держпрокурор неодноразово визнавав мої дії надзвичайно небезпечними для суспільства і держави. Наскільки крихкою має бути віра прокурора в нашу державу і суспільство, якщо він вважає, що нашу державність і громадську безпеку можна зруйнувати п’ятьма маленькими папірцями”, – заявила Скочиленко.

Вона додала, що від її дій ніхто не постраждав, проте їй доводиться сидіти за ґратами із вбивцями, злодіями, ґвалтівниками тощо.

“Чи можна порівняти передбачувану шкоду, яку я завдала, із цими злочинами?” – поцікавилась вона.

Протягом свого перебування у СІЗО Скочиленко стикалася з вражаючою жорстокістю. Тюремна влада відмовила їй у безглютеновій їжі, яка потрібна їй як хворій на целіакію. Одного разу їй також відмовили в ліках проти захворювання серця. У неї також біполярний розлад, і під час перебування у в’язниці їй діагностували кісту яєчника.

Влада помістила її в камеру з хуліганами, які змушували її стояти цілий день, не дозволяли їй ходити в туалет годинами поспіль і стежили, щоб вона пропускала їжу, розповіла її партнерка Соня Субботіна в інтерв’ю The Post минулого року. Вони також мучили її, змушуючи постійно підмітати камеру та прати свій одяг.

Скочиленко спробував апелювати до совісті судді, попередивши, що її запам’ятають вироком. Але вирок був лише на рік меншим від восьми років, яких вимагав прокурор Олександр Гладишев.

Водночас вона сказала, що сумнівається, що прокурор у глибині душі справді хотів її посадити на такий тривалий термін, припускаючи, що він, мабуть, думає лише про свою кар’єру.

“Попри перебування за ґратами, я вільніша за вас. Я не боюся, що не зроблю блискучої кар’єри, буду виглядати смішною, вразливою або дивною. Я не боюся відрізнятися від інших. Можливо, тому моя держава так боїться мене та таких, як я, і тримає мене в клітці, як небезпечну тварину”, – сказала Скочиленко.

  • У британській розвідці зауважили, що від початку повномасштабної війни у Росії за диверсії на залізниці засудили щонайменше 137 осіб, більшість з яких – особи молодші 24-х років.

Дедалі частіше мережею ширяться новини про побиття військових або ветеранів війни. З останнього — на…

У Північній Кореї розкритикували новий пакет американської військової допомоги Україні, попередивши про небезпеку ядерної війни.

Зранку 29 вересня російські військові масовано атакували Суми, скинувши на місто 13 авіабомб. Внаслідок руйнувань у трьох районах міста кількість жертв зросла до 11 людей. З-під завалів вдалося врятувати жінку, яку вже передали до медиків. 

В Україні триває 949-та доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 651 тисячу осіб.

Російські війська продовжують наступальні дії на Харківщина, наближаючись до річки Оскіл, відстань до якої складає всього три кілометри.