Основні рекламодавці призупинять рекламу на X після антисемітського твіту Ілона Маска

Джерело: The Guardian

Деякі великі компанії, такі як Apple та Disney, в п’ятницю, 17 листопада, заявили, що припинять свою рекламу в соціальні мережі Ілона Маска X після того, як він підтримав антисемітський допис.

Серед таких компаній також є Disney, Apple , Paramount, NBCUniversal, Comcast, Lionsgate і Warner Bros. Discovery, материнська компанія CNN.

Згідно зі звітом, опублікованим на початку тижня, реклама деяких компаній показувалася поряд з твітами, які вихваляли Адольфа Гітлера та нацистів. 

Генеральний директор X Лінда Яккаріно прокоментувала ситуацію та зазначила:

“Точка зору X завжди була дуже чіткою, що дискримінація з боку всіх повинна ПРИПИНИТИСЯ за всіма напрямками”. 

Довідково: Мільярдер та винахідник Ілон Маск підтримав антисемітський допис у соцмережі X (колишній Twitter), у якому користувач написав про те, що “єврейські громади розпалюють ненависть до білих людей”.

Зокрема у дописі, який підтримав Маск, мовилось:

“Єврейські громади просувають саме той тип діалектичної ненависті до білих, яку, як вони стверджують, хочуть, щоб люди перестали використовувати проти них”.

У дописі також згадуються “орди меншин”, які заполонили країни Заходу, що також є популярною теорією антисемітської змови.

Під цим постом Маск залишив коментар.

“Ви сказали реальну правду”, – написав він.

Теорія антисемітської змови про те, що євреї нібито хочуть переселити незареєстровані меншини у західні країни, щоб зменшити кількість білих людей у цих державах.

Цю теорію підтримали деякі групи ненависті в інтернеті та Роберт Бауерс, якого засуджено за вбивство 11 віруючих у синагозі “Дерево життя” у Піттсбурзі у 2018 році. Це був найсмертельніший напад на євреїв в історії США.

У наступних публікаціях Маск сказав, що не вірить, що ненависть до білих людей поширюється “на всі єврейські громади”. Але він сказав, що Ліга боротьби з дифамацією (ADL ) “несправедливо нападає на більшість країн Заходу, попри те, що більшість Заходу підтримує єврейський народ та Ізраїль”.

“Це тому, що вони не можуть, через власні принципи, критикувати групи меншин, які є для них основною загрозою”, – наголосив Маск.

Що саме Ілон Маск мав на увазі – незрозуміло. За даними ADL, протягом 2022 кількість антисемітських інцидентів у США рекордно зросла. В ADL також наголосили, що антисемітську діяльність координують групи білих расистів.

Водночас Маск припустив, що ADL пропагує расизм проти білих людей.

“Я глибоко ображений повідомленнями ADL та будь-якими іншими групами, які де-факто пропагують антибілий расизм, антиазіатський расизм або будь-який расизм. Мені це набридло. Зупиніть це зараз”, — сказав він про ADL.

20 травня, на позачерговій сесії Запорізької міської ради депутати проголосували за перейменування понад 140 вулиць та провулків міста. Одну з вулиць у Запоріжжі перейменували на честь двох неповнолітніх партизанів Тиграна Оганнісяна та Микити Ханганова, котрих вбили росіяни наприкінці червня 2023 року у Бердянську .

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили оперативну інформацію з фронту станом на 22.30. За добу відбулося 95 бойових зіткнень, противник завдав п’ять  ракетних (із застосуванням шести ракет), 39 авіаційних ударів (скинув 40 КАБів) та 309 ударів дронами-камікадзе, також здійснив 2910 обстрілів позицій наших військ із використанням різних типів озброєння.

Станом на 20 травня Сили оборони Півдня надалі завдають вогневого ураження по місцях дислокації ворога, вогневих позиціях і тилах, знищуючи особовий склад російської армії та техніку противника.

20 травня міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен повідомила про постачання Силам оборони броньованих бойових машин піхоти YPR із бойовими станціями дистанційного керування.

20 травня міністерка оборони Маргарита Роблес в режимі відеоконференції взяла участь у 22-му засіданні Контактної групи з питань оборони України. Під час зустрічі глава Міноборони Іспанія повідомила про надання Україні нового пакету озброєння.