ВООЗ створила нову комісію: має розв’язати проблему самотності як нагальну загрозу здоров’ю

Джерело: CNN

Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила самотність глобальним пріоритетом охорони здоров’я. Тож створено нову комісію, що покликана розв’язати проблему самотності як глобальну загрозу здоров’ю людства.

Протягом наступних трьох років комісія зосереджуватиметься на способах подолання “нагальної загрози здоров’ю” глобальної епідемії самотності, переглядаючи новітні наукові досягнення та розробляючи стратегії, які допоможуть людям поглибити їхні соціальні зв’язки.

Комісію очолять колишній головний військовий лікар США Вівек Мурті та дипломатка Африканського Союзу з питань молоді Чідо Мпемба. До складу також увійдуть 11 правозахисників та урядовців.

Мурті зауважив, що самотність, як суспільне явище, шкодить здоров’ю аналогічно результату викурювання 15 цигарок на день. Наслідки її можуть спричиняти більшу шкоду, ніж ожиріння та малорухливий спосіб життя.

Попри те, що самотність здебільшого вважають проблемою розвинених країн, Мурті заявляє, що соціальну ізоляцію відчуває кожна четверта літня особа в усіх регіонах світу.

Занадто довго самотність існувала в тіні, непомічена та недооцінена, викликаючи психічну та фізичну хворобу, – наголосив він. – Тепер у нас є можливість це змінити.

Самотність привернула велику увагу в секторі охорони здоров’я. Минулого тижня штат Нью-Йорк призначив сексотерапевта доктора Рут Вестхаймер своїм першим послом самотності. У травні Мурті запропонував основу для боротьби з самотністю. І це не тільки американський феномен, зокрема у 2018 році Велика Британія призначила свого першого міністра у справах самотності.

Дослідження показують, що відсутність певних типів соціальних зв’язків пов’язана з поганим психічним здоров’ям і підвищує ризик тривоги, депресії та самогубства.

У ВООЗ зауважують, що наслідки мають еквівалентний або навіть більший ризик передчасної смерті, ніж інші відомі фактори такі як куріння, надмірне вживання алкоголю, недостатня фізична активність, ожиріння та забруднення повітря.

Вплив самотності на здоров’я настільки далекосяжний, що одне дослідження порівняло його з викурюванням до 15 сигарет на день.

Опитування, проведене в 142 країнах, опубліковане минулого місяця, показало, що майже кожен четвертий дорослий почувається дуже або досить самотнім. Діти також не застраховані: деякі дослідження показали, що більш ніж половина дітей і підлітків принаймні деякий час почувалися самотніми.

Створена комісія визначатиме глобальний порядок денний стосовно соціальних зв’язків, що у висновку має сприяти прийняттю науково обґрунтованих рішень.

  • Психологиня Мічиганського університету Кімберді Фенн розповіла, чи може людина при недосипі результативно працювати і не відчувати себе погано, та яке відношення до цього має кава.
  • Газлайтинг – це форма психологічної маніпуляції, метою якої є змусити жертву сумніватися в адекватності свого сприйняття навколишньої дійсності, ставлячи під сумнів власну пам’ять та розсудливість. Чому люди, які вас люблять, намагаються  звести вас з розуму і змушують сумніватися стосовно власного сприйняття реальності?
  • Опублікований у вівторок, 19 вересня, перший звіт ВООЗ про глобальний вплив високого артеріального тиску, також відомого як гіпертонія, містить рекомендації щодо способів боротьби з “тихим вбивцею”, оскільки хвороба є провідним фактором ризику смерті та інвалідності у світі.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.