Дві компанії хочуть зірвати закупівлю продуктів для війська – Міноборони

Джерело: Міністерство оборони України

Міноборони України звернулось до правоохоронних органів, оскільки, за даними відомства, закупівлі продуктів для війська намагаються зірвати.

Зазначається, що 1 та 2 листопада на платформі електронних закупівель Prozorro Міноборони України оголосило про проведення спрощеної закупівлі продуктів харчування для українського війська. В одній з областей виставлено лот на закупівлю їжі.

Одна з компаній-учасниць, яка змагалась за цей лот, з 2016 року взагалі не здійснювала будь-якої фінансово-господарської діяльноств, її банківські рахунки закрито, а документи на підтвердження кваліфікаційних критеріїв – відсутні. Крім цього, серед учасників лотів к компанії були найвищі цінові пропозиції. Тому Міністерство відхилило цінову пропозицію компанії на участь у торгах. У відповідь компанія подала до суду та заблокувала процес визначення переможців.

У Міноборони наголосили, що ця ситуація – свідчення того, що компанія брала участь у тендері, аби зірвати закупівлі та своєчасне постачання продуктів на перший квартал 2024 року.

У зв’язку із цим міністерство вже звернулося до правоохоронців із заявою про вчиненння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

“Закупівлі харчування в Міністерстві оборони – відкриті. Будь-яка компанія може подати пропозиції, але при цьому може не завантажити всі необхідні підтверджуючі документи. Вже після аукціону ми розглядаємо документи учасників: якщо вони не відповідають кваліфікаційним вимогам, такий учасник відхиляється. Вже були випадки, коли окремі компанії зловживали принципами відкритості та вдавались до маніпуляцій українським законодавством. Однак, такі судові позови не були успішними. Наголошую, Міністерство буде жорстко, в межах закону, реагувати на подібні спроби атак на публічні закупівлі для потреб ЗСУ”, – зазначив Дмитро Кліменков, заступник міністра оборони.

У відомстві додали, що виявили ознаки подібної “схеми” також і в інших лотах та пообіцяли підготувати заяви до правоохоронців щодо всіх таких випадків.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.