Трансформація соціальної ролі жінки: підсумки першого дня Українського Жіночого Конгресу

Сьогодні у Києві стартував 7 Український Жіночий Конгрес – платформа, призначена для формування порядку денного країни у сфері ґендерної рівності. Тема Конгресу — “Жіноче лідерство. Час відновлення. Час відбудови.”

Під час відкриття Форуму виступила Перша леді України, громадська діячка Олена Зеленська. Зі сцени вона повідомила, що згідно з даними кадрового центру ЗСУ, зараз Україну захищає 43,5 тисячі жінок-військовослужбовиць. Це число майже утричі перевищує показники 2014-го року. 56% новостворених бізнесів за цей рік – це жіночі бізнеси, і їх нині також більше, ніж будь-коли.

Мені здається, з цих цифр складається дуже виразна формула жіночого лідерства”, – констатувала Перша леді.

Вона наголосила: що українські жінки – не метафорично, а захисниці. І, разом з тим, вони займаються відбудовою нормального життя, бізнесу, робочих місць, відбудовою перспектив і майбутнього нашої держави. 

Українська берегиня – цей архаїчний образ – дуже змінився. Вона вже не сидить коло домашнього вогнища – його зруйнували нападники. Взамін втраченого вона будує новий дім, і сама фізично боронить його від знищення“, – сказала Олена Зеленська.

Вона констатувала: такий злам стереотипів має за собою високу ціну: замість еволюційного шляху набули його шляхом надто екстремальним. Перша Леді наголосила, що необхідно створити такі умови, щоб ці суспільні зміни відбувалися комфортно:

Держава має бути підтримкою для жінок, на яких навалилося стільки несподіваного, екстремального лідерства”. 

Лідерка “Європейської солідарності” у Київраді, Голова Комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики Марина Порошенко закликала зберегти реформу децентралізації як одним з найважливіших питань сьогодення та гарантії збереження фінансової стабільності України.

Це є частиною нашого руху до Європейського Союзу, до європейських цінностей, до демократії. Це вимога наших європейських партнерів – впровадити, зберегти децентралізацію, розвинути її так, щоб вона почала діяти в повному своєму обсязі”, – наголосила політикиня. 

Марина Порошенко наголосила, що в умовах децентралізації під час повномасштабного вторгнення роль жінки складно переоцінити:

Жінка виходить в дуже багатьох сферах на перший план. Це жінка-захисниця, жінка-політичний, державний діяч, жінка-мати, берегиня, дружина, волонтерка – і це все жінка. Дуже багато питань лягає на плечі жінки”.

Лідерка “ЄС” у Києві наголосила, що важливо дійсно об’єднати свої зусилля та подумати, як допомогти реалізувати потенціал та реагувати на виклики повномасштабного вторгнення. Серед них: допомога внутрішньо переміщеним особам, допомога сім’ям наших військовослужбовців, пораненим в плані їх оздоровлення і соціальної адаптації,  працевлаштування, коли вони повертаються з фронту. Переважна більшість цих питань мають вирішуватися саме на місцевих рівнях, і завдання центральної влади – не заважати. 

Не “указующим перстом” показувати, що це ми робимо, а це не робимо. Багато питань, які саме на місцевому рівні є актуальними. Бо місцева громада, жіноче її крило знає, як це робити“, – переконана політикиня.

Марина Порошенко також наголосила на те, що війна створює додаткові виклики і для мирного життя. Серед них: необхідність боротися зі зростанням сімейного насилля, розв’язання проблеми незахищеності багатьох верств населення, зокрема людей похилого віку, дітей, людей і дітей з інвалідністю, дітей-сиріт. Ці всі питання також мають бути закритими з місцевого бюджету. 

Посолка США в Україні Бріджит Брік переконана: жіноче лідерство украй важливе не лише для того, щоб Україна могла вистояти в умовах жорстокого російського вторгнення, а також для подальшого післявоєнного відновлення. 

Вона звернулася до українок: “Україні потрібна буде ваша сила для того, щоб перемогти у цій війні. Вам потрібна буде ваша рішучість для того, щоб вберегти мир після цього”.

Дипломатка назвала російську агресію безсенсовою трагедією та злочином проти людства. Проте, темні часи є неймовірними можливостями. У випадку з Україною йдеться про можливість трансформацій, які почалися ще в день проголошення незалежності.

З нашої точки зору, ця війна дає вам можливість посилити рух до інтеграції у євроатлантичні інституції, і це буде швидше, ніж за інших умов, і закріпити ці можливості для майбутнього вашої мрії“, – наголосила вона.

Бріджит Брік також згадала, що понад 40 000 українок зараз захищають нашу державу. Вона висловила своє захоплення їхньою звитягою, а також внеском волонтерок і громадських діячок.

Бріджит Брік наголосила: США готові допомагати українкам освоювати нові ролі в політичному та економічному житті держави на шляху до того майбутнього, яке обрав наш народ. 

Світлана Свідеська-Лоб – депутатка двох скликань територіальної громади Хмельницької області. У першому скликанні була головою освітньої комісії, у другому – бюджетної комісії. Одначе, основною роллю та покликанням жінка вважає статус матері захисника Маріуполя:  

Насамперед я – мати сталевого воїна, бійця полку “Азов”, який разом зі своїми побратимами 86 днів в повному оточенні, без належного забезпечення боєприпасами, без постачання їжі, медикаментів боронили Маріуполь. Ворог переважав у 15 разів, але вони трималися, тим самим вони дали дорогоцінний час Україні підготуватися, сформувати кістяк оборони і гідно й належно дат відсіч ворогу“.

20-річчя син депутатки Свідеської-Лоб зустрів під час повномасштабного вторгнення під вибухами снарядів і зі втратами побратимів. Зв’язку не було, мати отримала коротке повідомлення: “Ми не здаємося, а ви тримайтеся”. 

Коли шансів вижити на Азовсталі, здавалося, вже не було, наказом Головнокомандувача гарнізон Маріуполя шляхом евакуації вийшов у полон. 

Вони вийшли у полон не з піднятими руками, вони вийшли у полон зі зброєю в руках, яку склали своєму командиру. Це був почесний полон”, – наголосила спікерка.

Одначе, попри обіцяні 3-4 місяці та повернення опісля додому, нині захисники Маріуполя вже 18 місяців у полоні; більшість з 700 поневолених азовців уже перевезені в РФ, а обміни зараз заморожені з травня. 

Я не знаю де знаходиться мій син, оскільки Росія не дає ні листуватися, ані телефонувати”, – сказала жінка. 

Вона наголосила, що метою цього полону було проголошено збереження життів українських захисників, натомість 28 липня 2022 року стався теракт в Оленівці, де були вбиті 53 бійці полку “Азов”, ще 130 воїнів були поранені. 

Гарантом виходу військових у полон був Комітет Червоного хреста, до якого рідні та близькі українських воїнів все ще звертаються. Проте, безрезультатно:

Чомусь вони або не мають доступу, або не мають бажання відвідувати місця утримування наших полонених”. 

Рідні намагаються будь-якими шляхами нагадувати про свою трагедію всередині України – від звернень до профільних міністерств до проведення акцій. Лише у Хмельницьку було проведено 65 акцій “Поверніть героїв додому”. Коли це не подіяло, рідні захисників вийшли на міжнародний рівень: Краків, Люблін, Варшава, Женева тощо. Коли Світлана Свідеська-Лоб збиралася вирушати в Краків на акцію, їй як депутатці сільради відмовили у праві виїзду за кордон у зв’язку з постановою Кабміну №69. 

Я обиралася громадою, працювала на громадських засадах. Тобто, заробітню плату від сільської ради я не отримувала, і тому голова сільської ради ніяк не міг дати мені службові відрядження на виїзд за кордон і відстоювання прав і свобод мого сина та інших військовополонених”, – розповіла вона. В результаті, на акцію жінка не потрапила. 

Попри заклики, держава відмовилася скасувати пункти постанови, які заважали депутатці виїжджати на акції в інших країнах. Тож між посадою депутатки сільради та боротьбою за сина обрала останнє: щоб мати можливість виїзду за кордон, Світлана Свідеська-Лоб склала повноваження депутатки сільради. 

Вона зауважила, що нині питання українських полонених все менше стоять на порядку денному світових ЗМІ та наголосила: не можна давати світові забути про проблеми полонених українських захисників. Якби не ця постанова, вона б і далі відстоювала інтереси громади. Жінка не розуміє який сенс у цій постанові, оскільки через неї держава втрачає спікерів в особах місцевих депутатів.

Є багато депутатів, які вже виїхали за кордон і вони не планують повертатися сюди в Україну. Депутати Верховної Ради як їздили, так і будуть їздити за кордон. В основному це б’є по депутатах місцевих рад”, – зауважила Свідеська-Лоб.

Наприкінці жінка резюмувала, що не збирається зупинятися: вона як жінка і як мати надалі буде боротися за полонених воїнів так, як до того вони боролися за нас. Наприкінці виступу матері Героя вся зала піднялася з оваціями. 

  • Онлайн-трансляція Конгресу доступна на вебсайті УЖК www.womenua.today та сторінках у соцмережах. Детальніше про Український Жіночий Конгрес читайте за посиланням.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…