Низка нардепів зі «Слуги народу» закликають виключити Безуглу з фракції

Джерело: “Суспільне“, посилаючись на джерела у фракції “Слуга народу”

Народні депутати зі “Слуги народу” вимагають виключити Марʼяну Безуглу з фракції після її претензій до військового керівництва України та заяв про “відставку” Головнокомандувача ЗСУ, генерала Валерія Залужного.

Більшість депутатів обурені поведінкою Безуглої і пропонують її виключити. Втім не факт, що це винесуть на голосування, — зазначило одне з джерел.

Заступниця голови Комітету з національної безпеки Безугла раніше опублікувала допис у Facebook, де звинуватила Залужного, що він не зміг надати “план дій на 2024 рік”. Також вона заявила, що військове командування України має подати у відставку.

Зауважимо, речниця фракції “Слуга народу” Юлії Палійчук у коментарі УП порадила уточнювати інформацію стосовно публікації у Безуглої: “Звертайтесь, будь ласка, до пані Марʼяни Безуглої. Вона сама собі пресслужба і сама відповідає за свої слова”.

Свою чергою, секретар комітету, нардеп Костенко заявив, що український генерал не повинен був подавати план і його не вимагали у Комітеті.

Депутат від “Слуги народу” Ігор Кривошеєв зареєстрував постанову про звільнення Безуглої з посади заступниці голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Раніше допис Безуглої використала у своїх пропагандистських заявах російська телеведуча Ольга Скабєєва, написавши про “бухаючих” командирів ЗСУ.

Безугла опублікувала пост, у якому повідомила, що скеровує своє звернення на Міністерство оборони України та Головнокомандувача ЗСУ стосовно необхідності “сухого закону” серед військового керівництва в умовах воєнного стану. У двох абзацах допису народна обраниця декілька разів акцентувала на необхідності особистого прикладу зокрема “найвищого керівництва”.

Після чого речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат написав у Facebook, що нардепка Мар’яна Безугла “якимось дивом” потрапила до переліку його друзів, і він її видалив після дискредитації нею Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. У відповідь нардепка звинуватила речника, що він “вскрив кабінетну культуру всередині ЗСУ”.

  • Безугла засумнівалась, що Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в умовах війни мав час на написання наукових статей та дисертації.
  • Народна депутатка Мар’яна Безугла звернулася до Служби безпеки України з проханням перевірити інформацію про “відпустки та відрядження” низки нардепів, серед яких немає жодного представника партії “Слуга народу”.
  • Заступниця голови парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла запустила на своїй сторінці у Facebook опитування “Чи бажаєте ви народним депутатам Верховна Рада України смерті?”. У коментарях деякі користувачі почали звинувачувати її через питання.
  • У соцмережах одразу зреагували на допис Безуглої, зауваживши, що вона регулярно провокує скандали направлені проти ЗСУ, чим підриває морально-психологічний стан українських військових.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.

Улітку 2024 року російські окупанти стратили чотирьох українських військових на території агрегатного заводу у Вовчанську за наказом командування.