Збройна агресія РФ спричинила 150 млн додаткових викидів парникових газів – Міндовкілля

Джерело: Руслан Стрілець у Facebook

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець під час виступу перед депутатами екологічного комітету Європарламенту наголосив, що збитки довкіллю України внаслідок повномасштабної війни РФ – безпрецедентні та глобальні.

У Брюсселі йшлося про екологічну безпеку України і світу. У стінах одного з найвпливовіших законодавчих органів обговорювалися питання поновлення поваги до міжнародного права, досягнення справедливості та притягнення винних до відповідальності.

“В Україні ми вже зафіксували понад 2900 фактів шкоди довкіллю. Вона оцінюється у 56,7 млрд євро. Розпочавши цю війну, Росія запустила непоправні процеси”, – зазначив Руслан Стрілець.

За його словами, наслідки відчують на собі люди в усьому світі, адже:

  • збройна агресія РФ спричинила 150 млн додаткових викидів парникових газів. Кожен день війни збільшує цей показник;
  • третину української землі заміновано. 174 тис. кв. км – не просто цифра, це територія, потенційне забруднення якої завдає шкоди екосистемам;
  • з лютого 2022-го Росія запустила по Україні понад 10 тисяч ракет та ударних дронів. Вони вибухнули в Україні, але хімічні речовини рознесло на тисячі кілометрів. Від цього страждають і інші країни;
  • бойові дії сьогодні відбуваються на території близько 30 тис. кв. км українського лісу. Лісові пожежі спричиняють подвійний удар по кліматичній системі – ми втрачаємо потенціал поглинання лісами СО2;
  • забруднено українські водойми. Через це є ризик поглиблення продовольчої кризи.

“Нові виклики вимагають рішучих дій та рішень. Таке рішення вже є – це “формула миру” президента України Володимира Зеленського. Ця глобальна ініціатива з 10 пунктів про сталий, всеосяжний та тривалий мир, а також про запобігання повторенню злочинів та терактів – будь-коли, на будь-якому континенті та незалежно від того, хто вирішить стати агресором”, – наголосив міністр.

Також Руслан Стрілець відзначив: лише об’єднавши зусилля, можна відновити справедливість.

“Під час Міжнародного форуму United for Justice, United for Nature у жовтні ми презентували проєкт Довкіллєвої Декларації. Цю ініціативу відображено у Глобальній платформі, яку анонсував Володимир Зеленський під час СОР27. Ми вже почали міжнародні консультації щодо приєднання країн до документа та запрошуємо міжнародних партнерів підтримати Україну, а, отже, разом подбати про світову безпеку”, – резюмував Руслан Стрілець.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.