СБУ заблокувала ще чотири «схеми для ухилянтів»

Джерело: СБУ

Служба безпеки України ліквідувала ще чотири схеми ухилення від мобілізації, які діяли у різних регіонах України.

За гроші фігуранти переправляли чоловіків призовного віку до країн Євросоюзу на підставі підроблених документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів.

Вартість таких “послуг” становила до 8 000 доларів. Сума залежала від терміновості втечі та її способу.

У Києві та на Тернопільщині:

Викрито трьох ділків, які відправляли ухилянтів до країн Євросоюзу як водіїв міжнародних пасажирських рейсів.

Оборудку організував 48-річний киянин, який придбав на підставну особу транспортне підприємство.

Його спільник із Тернопільщини підшукував охочих уникнути мобілізації. Для безперешкодного перетину кордону їхні прізвища заздалегідь вносили до інформаційної системи “Шлях” як водіїв закордонних рейсів.

Ще одна спільниця фігурантів супроводжувала псевдоводіїв до зарубіжного пункту призначення і поверталася в Україну вже за кермом мікроавтобуса.

Для конспірації злочинних дій фігуранти кожні два тижні перереєстровували та змінювали номерні знаки своїх автомобілів. При цьому гроші за «послугу» ділки намагались отримувати переважно через посередників.

У Кропивницькому:

Затримано посадовця одного із підрозділів Держслужби з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області.

За хабарі він пропонував потенційним призовникам працевлаштуватися у ДСНС. У такий спосіб фігурант «гарантував» їм «бронь» від мобілізації.

На Закарпатті:

Двоє мешканців Тячівського району переправляли ухилянтів до сусідньої європейської країни вплав через прикордонну річку. У вартість «послуги» входив гідрокостюм, яким споряджали клієнтів.

На Буковині:

Затримано мешканця Чернівецького району – працівника місцевої будівельної фірми, який після роботи за гроші переводив ухилянтів до ЄС лісовими стежками.

За всіма викритими фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

  • Служба безпеки України затримала в Одесі директора кадрової агенції та його спільника, які переправляли ухилянтів до ЄС під виглядом виїзду на закордонну роботу.
  • Служба безпеки України заблокувала низку нових схем ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.