«Ми бачили наші затримки»: ексглава ЦРУ висловив думку щодо українського контрнаступу

Джерело: Голос Америки

Колишній директор ЦРУ та екскомандувач коаліціями під проводом США в Іраку та в Афганістані генерал Девід Петреус став співавтором книжки “Конфлікт: еволюція ведення війни з 1945 року до України”. У ній, зокрема. розповідається, чому контрнаступ ЗСУ 2023 року не приніс очікуваних результатів.

Під час презентації книги Петреус зазначив, що у 2023 році світ спостерігав, чи зможе якась зі сторін досягти прориву у війні.

“Чому Україна опинилася в такій ситуації, як зараз на полі бою? Ми бачили наші затримки із наданням їм [військової техніки], наші танки лише нещодавно дісталися до них. Наша затримка в ухваленні рішень щодо M1, затримки зі схваленням танків Leopard, ми затримали рішення щодо касетних боєприпасів, які могли бути дуже корисними, системи ракет більшого радіуса дії для реактивних систем залпового вогню, і врешті літаки західного зразка”, – поділився думкою він.

Петреус нагадав, що у військовій доктрині США мовиться про те, що для прориву таких типів оборони, які вибудували росіяни на півдні України, потрібна перевага у повітрі та низка інших можливостей, які Вашингтон так і не надав Україні.

Окрім цього у книзі Петреус разом з членом британської Палати лордів Ендрю Робертсом описали, що потрібно Україні та що Захід може надати, аби після зими ЗСУ все ж досягли прориву.

Ексглава ЦРУ також поділився думкою про те, чому президент РФ Володимир Путін наважився на повномасштабне вторгнення. Однією з причин Петреус називає недостатню реакцію Заходу на російську окупацію Криму у 2014 році, тому Путін сподівався, що йому вдасться уникнути відповідальності і за повномасштабну війну.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.