Понад 60% лікарів первинної медичної допомоги підготовлені для надання психологічних послуг

Джерело: МОЗ України

В Україні більше ніж 15 200 лікарів первинної медичної допомоги пройшли підготовку для надання психологічних послуг.

Зокрема, понад 60% від загальної кількості лікарів первинної ланки пройшли навчання за курсом “Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP”.

З них близько 8 000 –вже активно використовують надбані навички на практиці, надаючи безоплатні психологічні послуги пацієнтам у межах пакета ПМГ.

Протягом року понад 85,5 тисячі унікальних пацієнтів скористалися згаданою послугою. За цей час зафіксовано 64 045 звернень, повʼязаних із ментальним здоровʼям, до сімейного лікаря, 12 494 – до терапевта, 9 253 – до педіатра, 8 194 – до інших фахівців.

У відомстві нагадали, що послуги з охорони психічного здоровʼя можна безоплатно отримати у сімейного лікаря, терапевта та педіатра, які працюють у закладах із договором на пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”.

Ці фахівці пройшли спеціальне навчання ВООЗ mhGAP та можуть надавати першу психологічну допомогу. Знання, отримані на курсі, дають можливість лікарям первинної ланки розпізнати симптоми ментальних розладів та скерувати пацієнта до спеціаліста у разі потреби.

Станом на сьогодні близько 850 медзакладів “первинки” законтрактовані за пакетом програми медичних гарантій “Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги” та надають безоплатні послуги пацієнтам. Щоб знайти потрібного лікаря, необхідно скористатися онлайн-мапою або зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.