Туреччина вперше спорядила свої винищувачі для охорони повітряного простору Румунії

Джерело: пресслужба НАТО

30 листопада чотири турецькі винищувачі F-16 прибули на 86-ту авіабазу Борча в Румунії, щоб вперше взяти участь у розширеній місії НАТО з контролю за повітрям на півдні.

Спільно з літаками Румунії та Німеччини, турецькі винищувачі охоронятимуть повітряний простір НАТО на узбережжі Чорного моря та стримуватимуть потенційні загрози з повітря.

Зауважується, що цей крок демонструє відданість союзників НАТО підтримувати один одного та зміцнювати колективну оборону Альянсу.

Я вітаю направлення Німеччиною та Туреччиною додаткових винищувачів для місії повітряного контролю НАТО в Румунії, – зазначив виконуючий обов’язки речника НАТО Ділан Вайт. – Це є демонстрацією спроможності та рішучості захистити наших людей і території. Повітряні сили НАТО залишаються готовими відповісти на будь-яку загрозу з будь-якого напрямку, – додав він.

Разом із німецькими винищувачами Eurofighters та французькою наземною системою ППО MAMBA, турецькі F-16 перебуватимуть у Румунії протягом чотирьох місяців.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну НАТО посилила свою присутність у східній частині Альянсу, включно з більшою кількістю винищувачів і розвідувальних польотів.

  • 30 листопада чотири турецькі винищувачі F-16 прибули на 86-ту авіабазу Борча в Румунії, щоб вперше взяти участь у розширеній місії НАТО з контролю за повітрям на півдні.
  • Члени НАТО Туреччина, Румунія та Болгарія наближаються до угоди про створення спільних сил для знешкодження мін у Чорному морі внаслідок вторгнення РФ в Україну.
  • Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем заявив у середу, 29 листопада, що Туреччина повідомила Швеції, що очікує ратифікувати заявку країни на членство в НАТО “протягом кількох тижнів”.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.