Американський дипломат більше 40 років шпигував на користь Куби

Джерело: Reuters

Сполучені Штати Америки звинуватили колишнього посла в Болівії у шпигунстві на користь Куби впродовж понад 40 років.

За словами представників Міністерства юстиції, це одне із наймасштабніших та найтриваліших проникнень в уряд США іноземного агента.

Як розповіли у відомстві, Віктор Мануель Роча, який обіймав посаду посла США в Болівії з 2000 по 2002 рік, звинувачується у скоєнні кількох федеральних злочинів, у тому числі в діяльності як нелегального іноземного агента та використанні паспорта, отриманого шахрайським шляхом.

“Ми стверджуємо, що більше 40 років Віктор Мануель Роча служив агентом кубинського уряду, шукав і отримав посади в уряді Сполучених Штатів, які нададуть йому доступ до непублічної інформації та можливість впливати на зовнішню політику США”, – попередив генеральний прокурор Меррік Гарленді.

73-річного Рочу заарештовано і, як очікується, він постане перед федеральним суддею в Маямі у понеділок.

Також відомо, що Роча працював у Державному департаменті з 1981 по 2002 рік. З 1994 по 1995 рік він працював у Раді національної безпеки Білого дому, а з 2006 по 2012 – був радником командувача Південним командуванням збройних сил США.

Представник Державного департаменту Метью Міллер зазначив, що не може надати подробиць, оскільки цією справою нині займаються правоохоронні органи.

“Ми працюватимемо з нашими партнерами в розвідувальному співтоваристві, щоб оцінити будь-які довгострокові наслідки для національної безпеки з цього питання”, – пояснив він.

У судовому документі колишнього посла звинувачують у секретній підтримці Куби та її місії зі збору розвідданих проти Вашингтона з 1981 року.

При цьому вказано, що Роча визнав свою багаторічну роботу на Кубу під час низки зустрічей у 2022 і 2023 роках з агентом ФБР під прикриттям, який видавав себе за таємного представника Головного управління розвідки Куби.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.