Надходження до місцевих бюджетів України збільшились на 15% порівняно з минулим роком

Джерело: Міністерство фінансів України

Заступник міністра фінансів Денис Улютін повідомив, що станом на сьогодні надходження до місцевих бюджетів збільшились на 15% порівняно з аналогічним періодом 2022 року.

Відтак, за його словами, навіть в умовах воєнного стану виконання місцевих бюджетів має позитивну динаміку порівняно з показниками минулого року. Спостерігається поступове повернення до попередніх темпів зростання дохідної частини місцевих бюджетів.

“Станом на 1 грудня 2023 року до загального фонду місцевих бюджетів, без урахування міжбюджетних трансфертів, надійшло 407,3 млрд грн, або на 52,8 млрд грн (+15%) більше порівняно з відповідним періодом 2022 року. І що важливо – капітальні видатки становлять 187 млрд грн, а це майже 26% усіх видатків місцевих бюджетів”, – повідомив Денис Улютін.

Також він зауважив, що зараз продовжується робота для посилення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування. За його словами, триває робота над удосконаленням бюджетного та податкового законодавства, зокрема розроблено проєкт закону щодо надання додаткових повноважень органам місцевого самоврядування в частині адміністрування місцевих податків і зборів, який наразі опрацьовують зацікавлені органи.

Також заплановано удосконалення механізму горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів з урахуванням оновлених повноважень місцевих органів влади.

Денис Улютін наголосив, що на наступний рік заплановано низку трансфертів, спрямованих на відновлення регіонів та підтримку населення, зокрема передбачено 33,4 млрд грн додаткової дотації місцевим бюджетам, які найбільш постраждали у період війни.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки Leopard, ракети до системи ППО IRIS-T SLM та гаубиці Panzerhaubitze.

Володимир Зеленський презентував українцям план перемоги України над РФ. Українці та партнери відреагували критично. 

Президенту більше не вірять та публічно критикують навіть ті, хто ще рік тому наголошував на необхідності утриматися до нашої перемоги. Поглянемо на ключові пункти плану, які розчарували українців.

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко відвідав східний напрямок фронту, де передав Збройним Силам України чергову партію FPV-дронів і техніки. Політик наголосив на важливості забезпечення армії необхідними засобами для реалізації Плану перемоги.

У мережі Інтернет виявили фейковий сайт, який копіював оболонку та структуру офіційного вебсайту Державної прикордонної служби України.