ЄС закликав Китай долучитися до діалогу про «формулу миру»

Джерело: DW

7 рудня лідери Європейського Союзу на переговорах з китайським керівництвом у Пекіні, окреслили три принципові пункти, що стосуються війни Росії проти України та закликали Китай долучитися до участі у діалозі про “формулу миру”.

По-перше, важливість участі Китаю в наступних міжнародних зустрічах, присвячених “формулі миру” Володимира Зеленського, по-друге, відсутність експорту з Китаю до Росії товарів військового призначення та, по-третє, сприяння у запобіганні обходу Росією західних обмежень.

З самого початку війни ми чітко заявили, що те, як Китай позиціювати себе щодо російської агресії в Україні, визначатиме і відносини ЄС-Китай, — заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. – Для нас дуже важливо чітко позначити, що ми розглядаємо російську агресію проти України як екзистенційну загрозу і що ми приділяємо дуже пильну увагу тому, як себе позиціює Китай.

Своєю чергою, голова Євроради Шарль Мішель зауважив, що на КНР покладено особливу відповідальність, оскільки вона є постійним членом Ради Безпеки ООН.

Хотілося б, щоб Китай був наполегливішим, — наголосив він журналістам. — Щоб Китай чітко дав зрозуміти, що підтримує Статут ООН і засуджує цю війну, розв’язану Росією проти України.

Що на це відповідає голова КНР Сі Цзіньпін, запропонували запитати в нього самого.

Лідери Євросоюзу також закликали Пекін використати весь свій вплив на Росію, щоб зупинити агресивну війну і якнайшвидше взяти участь у діалозі про “формулу миру”.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.

Сьогодні, 5 жовтня, російські війська обстріляли три райони Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та ще шістьох поранено.

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги. 

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт.