Суд Фінляндії відмовив Україні щодо екстрадиції лідера російського угруповання «Русич»

Джерело: Helsingin Sanomat

Верховний суд Фінляндії не дозволив екстрадицію до України лідера російського неонацистського угруповання “Русич” Яна Петровського, який брав участь у війні проти України.

За даними України, 36-річний Петровський, відомий за позивним “Славян”, причетний до терористичних злочинів, скоєних 2014-2015 рр на території Донеччини та Луганщини.

Петровського затримали у Фінляндії у серпні 2023 року. Тоді влада України направила запит Фінляндії щодо екстрадиції Петровського.

Однією з причин відмови в екстрадиції до України стали неналежні умови утримання в українських в’язницях, мовиться у рішенні суді Фінляндії, оскільки раніше Європейський суд з прав людини визнав, що вони порушують 3 ст. Конвенції з прав людини.

На думку фінського суду, в Україні Петровському загрожує ставлення, яке принизить його гідність.

Угруповання “Русич” брало участь у війні на Донбасі протягом 2014-2015 років на боці росіян та сепаратистів.

Зокрема у вересні 2014 року найманці “Русич” розбили колону українського батальйону “Айдар” у Луганській області.

У 2004 році Ян Петровський (тоді йому було 16 років) разом з матір’ю переїхав до Норвегії. У 2016 Петровського депортували з Норвегії до Росії, де він змінив своє ім’я на Воїслав Торден.

До 2023 року дружина Петровського отримала дозвіл на навчання у Фінляндії і йому, як члену сім’ї, дозволили в’їзд до країни та дали посвідку на проживання.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.