В ISW повідомили, як Путін використовуватиме війну в Україні для передвиборчої кампанії

Джерело: ISW

В Інституті вивчення війни зауважили, що президент РФ Володимир Путін оголосив про свою участь у президентських виборах на військовому заході. Фахівці спрогнозували, що це може означати.

Оголошення Путіним про свою участь у боротьбі за пост президента Росії відбулось на церемонії нагородження російських військових, які воюють в Україні, у розмові з бойовиком так званої “ДНР” свідчить про те, що війна в Україні може відігравати більш значну роль у його передвиборній стратегії.

На думку фахівців, оголошення Путіна посеред військових спрямоване на дуже важливий електорат – росіян, які тим чи іншим чином постраждали від війни в Україні, серед яких понад 2 000 000 військовослужбовців – ті, хто зараз на фронті, хто був поранений та родичів загиблих.

Родичі російських мобілізованих нещодавно звернулися до російського уряду та військових із проханням звільнити їхніх родичів з військової служби та покращити ставлення до мобілізованих військовослужбовців у російській армії, і Кремль неодноразово намагався цензурувати ці групи.

Спроби цензурування, вважають аналітики, можуть свідчити про стурбованість Кремля, що скарги родичів військових зіпсують імідж Путіна під час президентської кампанії.

“Можливо, Кремль використовує військову заяву Путіна, намагаючись переконати цю велику групу виборців, що російські військові в основному підтримують Путіна. Заява Путіна може мати на меті продемонструвати, що він має підтримку російських військових, щоб зробити непотрібними будь-які подальші обговорення війни в Україні під час його кампанії”, – зауважили фахівці.

В ISW резюмували, що Путін, імовірно, наказав військам РФ захопити Авдіївку та, ймовірно, Куп’янськ до виборів у березні 2024 року. Якщо окупанти не виконають наказ, то демонстративна підтримка Путіна з боку військових, буде його запасним варіантом.

  • В п’ятницю, 8 грудня, президент Росії Володимир Путін заявив, що знову балотуватиметься на посаду президента на виборах у березні 2024 року.

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.

Улітку 2024 року російські окупанти стратили чотирьох українських військових на території агрегатного заводу у Вовчанську за наказом командування.

Командування 123 бригади територіальної оборони проведе розслідування обставин загибелі командира 186 окремого батальйону Ігоря Гриба, який, як повідомляється, вчинив самогубство під час бойового завдання на Вугледарському напрямку.

Українські військові успішно вдарили по трьох командних пунктах російської армії, про що повідомив Генеральний штаб ЗСУ.