«Не зраджуйте людей»: Зеленський звернувся до лідерів ЄС

Джерело: Sky News

Сьогодні, 14 грудня, президент України Володимир Зеленський звернувся по відеозв’язку до лідерів ЄС із закликом почати переговори про членство України.

“Прошу вас сьогодні про одне – не зраджуйте народ і його віру в Європу. Сьогодні – особливий день. І цей день увійде в нашу історію. Добре це чи погано, історія запам’ятає все. Кожне слово, кожен крок, кожну дію та бездіяльність. Хто за що боровся”, – сказав Зеленський.

Нагадаємо, що сьогодні лідери ЄС мають намір розпочати переговори щодо вступу України. Усі 26 лідерів країн ЄС, крім Орбана, підтримали початок переговорів про вступ України в ЄС, проте рішення має бути одностайним.

“Дуже важливо, щоб Європа сьогодні знову не впала в нерішучість. Ніхто не хоче, щоб Європу вважали ненадійною. Або нездатною приймати рішення, вона сама себе підготувала. Сьогодні той день, коли рішучість буде або в Брюсселі, або в Москві. Люди в Європі не зрозуміють, якщо задоволена посмішка Путіна стане нагородою за зустріч у Брюсселі”, – сказав президент.

В понеділок, 1 липня, Росія розпочала своє місячне головування в Раді безпеки ООН (РБ ООН) та скликала перше засідання, щоб затвердити порядок денний на наступний місяць й серед запланованих обговорень – атака на Севастополь.

У вівторок, 2 липня, до Києва з офіційним візитом прибув прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Це перший його візит з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Згідно з даними The Wall Street Journal, НАТО планує розмістити високопоставленого посадовця в Києві в рамках нових заходів, спрямованих на посилення довгострокової підтримки України.

Станом на ранок 2 липня в Чорному та Середземному морях російські окупанти утримують на бойовому чергуванні три носії крилатих ракет “Калібр”, загальним залпом до 24 ракет.

Станом на 08:00 у вівторок, 2 липня, протягом минулої доби по всій лінії фронту відбулось 189 бойових зіткнень.