Люди, які рано прокидаються, можуть бути нащадками неандертальців — дослідження

Джерело: The Washington Post

У Genome Biology and Evolution опублікували дослідження, де стверджувалося, що люди, які рано прокидаються, можуть бути нащадками неандертальців. Вчені виявили, що ДНК неандертальця, яка залишається в сучасній людині через схрещування, має значний і спрямований вплив.

Смітсонівський національний музей природної історії нагадав, що найближчим вимерлим родичем людини є неандертальці. Вони мали фізичні особливості, як більші носи, кутові вилиці та кремезне тіло. Ще вони користувалися складними знаряддями, керували вогнем, були вправними у полюванні, носили одяг і жили в укриттях.

“Зокрема, ДНК неандертальця, яка асоціюється з хронотипом, постійно підвищує схильність бути ранковою людиною”, — написав співавтор дослідження Тоні Капра, доцент кафедри епідеміології та біостатистики Каліфорнійського університету в Сан-Франциско.

Під час перенаселення на інші території відбувалося схрещування між різними видами наших предків. Це створило можливість для людей отримати генетичні варіанти, які вже адаптовані до цих нових середовищ. Вчений вказав, що у “вищих широтах спостерігається більше сезонних коливань у циклах світла/темряви протягом року, ніж у більш екваторіальних широтах”.

Дослідження показало, що “ранковий режим” пов’язаний із “прискореним темпом циркадної мережі генів”. Відкриття може краще дати зрозуміти свій режим сну, оскільки позмінна робота та залежність від екранів або інших технологій впливають на вроджені звички спати.

Висновки щодо дослідження зробили завдяки півмільйонам добровольцям, які ділися своїми деідентифікованими генетичними даними.

“Схильність бути ранковою людиною могла бути еволюційно корисною для наших предків, які жили у вищих широтах Європи, і, в такий спосіб, була б генетичною характеристикою неандертальця, яку варто зберегти”, — йдеться в дослідженні.

Наявність ДНК неандертальця в деяких частинах нашого геному може принести користь, наприклад, імунній системі, обміну речовин, волоссю та шкірі, писав Капра.

“Ми не вважаємо, що бути ранковою людиною насправді корисно, але це насправді сигнал про наявність циркадного годинника, який краще адаптується до змін рівня освітлення”, — сказав дослідник. “Наявність швидшого годинника також призводить до того, що ви встаєте раніше”.

У дослідженні вказали, що наявність слідів ДНК неандертальця — це лише один елемент, який може визначити ваші звички спати. Загалом на звичку прокидатися рано впливають низка інших факторів, як сотні різних генів, а також екологічні та культурні фактори.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.