Янукович виграв суд: його виключили із санкційного списку ЄС

Джерело: Euronews

Колишній президент України Віктор Янукович та його син, Олександр Янукович, успішно оскаржили внесення їх до санкційних списків, тому сьогодні, 20 грудня, Європейський суд загальної юрисдикції скасував санкції ЄС проти них.

У постанові суду зазначено, що Рада ЄС “зробила помилку”, коли додала імена Януковича та його сина до санкційних списків, починаючи з 2021 року, оскільки чиновники не змогли довести, що суд над ними в Україні був справедливим.

Януковича усунули з поста президента України у 2014 році, проте його адвокати стверджували, що його засудження за державну зраду українським судом було “політично вмотивованим і процесуально несправедливим”.

Його сина, Олександра Януковича, звинуватили в угодах з проросійськими сепаратистськими групами на Донбасі в Україні, але судді заявили, що не може бути презумпції того, що судові процеси в Україні є законними.

Відтак Генеральний суд ЄС скасував рішення про внесення Віктора та Олександра Януковичів до санкційного списку ЄС і зобов’язав Раду сплатити судові витрати.

У Центрі національного спротиву повідомили, що ворог посилює заходи з поширення дезінформації серед місцевого населення на тимчасово окупованих територіях. 

Станом на 22:30 19 травня ситуація на фронті залишається напруженою, однак контрольованою. Сили оборони продовжують рішуче протидіяти спробам противника просунутися в глибину території України, спрямовують зусилля на зрив виконання росіянами планів наступу.

Минулої ночі Сили оборони, ймовірно, атакували безпілотниками військове летовище в Краснодарському краї РФ, поінформували джерела.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава відкрита для розміщення ядерної зброї, однак, зауважив, що рішень ще немає.

Глава Великої Британії Грант Шаппс закликав Німеччину надати Україні ракети Taurus та дозволити завдавати ударів по тимчасово окупованому Криму.