У Румунії зафіксували землетрус у 4 бали

Джерело: Головний центр Спеціального контролю

24 грудня у районі гір Вранча (Румунія) зареєстрували землетрус магнітудою 4,0 бали, який могли відчути також в Україні.

Зауважується, що землетрус не несе загрози населенню України.

Джерело землетрусу знаходиться на території Румунії, в районі гір Вранча, 110 км від кордону з Україною, на глибині 103 км. Землетрус не несе загрози для населення України. Коливання можуть відчуватися тільки окремими людьми, які знаходяться в спокійному стані всередині приміщення, особливо на верхніх поверхах, — зазначили у повідомленні.

Джерело: gcsk.gov

У ГЦСК додали, що останній потужний землетрус з району гір Вранча був зареєстрований 04 грудня 2023 року з магнітудою  4,6 (за шкалою Ріхтера).

Довідка. Найважливіша епіцентральна сейсмоактивна зона — область Вранча, що розташована на вигині Східних Карпат. У зоні Вранча виділяються зони корових (з глибиною вогнищ до 40-45 км) і проміжних (від 70-80 км до 180—200 км) землетрусів, між якими розташована територія невисокої сейсмічної активності. Площа високосейсмічної області — 9 000 км², з них 2 300 км² припадає на епіцентральну область проміжних землетрусів.

Інтенсивність землетрусів у епіцентральній зоні досягає 9 балів. Землетруси з осередками, розташованими на глибині 5-15 км, відбуваються через різні проміжки часу вздовж корових розломів і відчуваються на обмежених площах.

Армія оборони Ізраїлю заявила, що у результаті удару по Бейруту три тижні тому ліквідовано Хашема Сафіддіна, котрого називали ймовірним наступником раніше ліквідованого лідера “Хезболли” Хасана Насралли.

У 2024 році частка матеріалів екологічної тематики в онлайн-медіа становить лише 1,4% від загальної кількості публікацій. Цей показник знизився на 0,6% проти 2021 року, коли він становив 2%. Згідно з думкою експертів ІМІ, падіння відбулося через переорієнтацію інформаційної уваги журналістів на війну. Проте таке зміщення фокуса є небезпечним, адже екологічні питання, зокрема наслідки воєнних дій, залишаються важливими для довгострокового розвитку України.

Глава МЗС Фінляндії Еліна Валтонен закликала Берлін нарешті відмовитися від ілюзій стосовно РФ Про це вона заявила на зустрічі глав МЗС країн Північної Європи, у якій брала участь також представниця Німеччини Анналена Бербок.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативні ситуацію на фронті станом на 22:00 22 жовтня. Ситуація на Покровському та Курахівському напрямках залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля.

Згідно з першими результатами інструментально-лабораторних досліджень, які були проведені спеціалістами Центру досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки, у ґрунтах на деокупованих територіях Миколаївщини виявили підвищений вміст важких металів (миш’яку, свинцю, міді, цинку) та залишків вибухових речовин.