Зміни у мобілізації: що загрожує за неявку у ТЦК

Джерело: картка законопроєкту

Увечері 25 грудня в українському парламенті було зареєстровано проєкт закону № 10378 про мобілізацію. У документі, зокрема, прописано, що загрожує призовнику за неявку до ТЦК.

Автори законопроєкту пропонують встановити додаткові обмеження прав громадян, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби та вносити їх до Єдиного реєстру боржників.

Щодо запропонованих обмежень, то мовиться про:

  • заборона виїзду за кордон
  • заборона на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном
  • обмеження на право керування власним транспортним засобом та отримання посвідчення водія
  • обмеження права на користування та розпорядження коштами та іншими цінностями
  • відмови в укладенні кредитного договору, договору позики
  • тимчасове припинення отримання пільг та послуг від держави

Обмеження можуть скасувати лише за повідомленням керівника військкомату про виключення військовозобовʼязаного або резервіста з Єдиного реєстру боржників.

  • Міністр оборони України Рустем Умєров повідомив, що у 2024 році розпочнеться мобілізація українських чоловіків, які живуть за кордоном.
  • Заступниця голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, народна депутатка від “Слуги народу” Мар’яна Безугла повідомила нові подробиці законопроєкту щодо змін до мобілізації та військової служби.
  • Під час пресконференції президент Володимир Зеленський запевнив, що не збирається підписувати закон про мобілізацію жінок.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.