Росія занизила справжні людські втрати внаслідок підриву Каховської ГЕС, – розслідування AP

Джерело: Associated Press

Через шість місяців після підриву Каховської ГЕС на півдні Херсонської області розслідування AP виявило, що російська окупаційна влада значно та навмисно занизила кількість загиблих. 

Росія заявила, що на контрольованій нею території потонули 59 осіб. Але розслідування AP стверджує, що лише в місті Олешки їх кількість становить щонайменше сотні. Працівники охорони здоров’я та інші, які були в Олешках, розповіли інформаційному агентству, що російська влада приховала справжню кількість, взявши під контроль видачу свідоцтв про смерть, негайно вилучаючи тіла, на які не претендувала сім’я, і не даючи місцевим медичним працівникам і волонтерам мати справу з померлими.

Журналісти AP поспілкувалась із трьома медичними працівниками, які вели облік загиблих в Олешках. За їхніми словами, масові могили викопали, а невпізнані тіла вивезли, і їх більше ніхто не бачив.

Зазначають, що точна кількість загиблих – в Олешках, найнаселенішому місті окупованої території до війни, і за його межами – може ніколи не бути відома, навіть коли українські сили повернуть територію та зможуть провести розслідування на місці.

“Масштабу цієї трагедії не тільки Росія, але навіть Україна не усвідомлює. Це величезна трагедія”, – сказала Світлана, медсестра, яка спочатку стежила за процесом збору свідоцтв про смерть, а потім втекла на підконтрольну Україні територію.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.