Королева Данії Маргрете II оголосила про зречення від престолу у прямому етері 

Джерело: Reuters

31 грудня у своїй новорічній промові королева Данії Маргрете II оголосила про намір зректися престолу, зауваживши, що це відбудеться 14 січня, у день 52-річчя сходження на престол. Її наступником стане старший син, кронпринц Фредерік.

83-річна королева, котрі зійшла на престол у 1972 році, зробила несподіване оголошення в прямому етері під час своєї традиційної новорічної промови, яку дивляться багато людей у ​​країні з населенням 5,9 мільйона осіб.

Королева пояснила, що приводом для цього рішення стала операція на спині, яку вона перенесла у лютому 2023 року. Операція пройшла успішно, проте, як зазначила Маргрете, змусила її задуматися про перспективи на троні. Коли королева Данії оголосила про намір зректися, натовп, що зібрався послухати її промову перед палацом Амалієнборг у Копенгагені, відгукнувся оплесками.

Також у своїй новорічній промові Маргрете засудила війну РФ проти України та напад ХАМАС на Ізраїль, глобальну зміну клімату та штучний інтелект.

Довідка. Маргрете II — королева Данії з 14 січня 1972 року, голова Данської держави. З моменту смерті королеви Сполученого Королівства Єлизавети ІІ — єдина жінка-монарх у світі.

Колишня перша леді Мішель Обама виступила на підтримку віцепрезидентки Камали Гарріс у передвиборчій кампанії. Вона зосередила увагу на загрозах, які, на її думку, кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп несе для здоров’я жінок.

Ілон Маск, який уже є найбагатшою людиною у світі, додав ще $26 мільярдів до своїх статків 24 жовтня після того, як акції його компанії Tesla продемонстрували найбільше зростання з 2013 року.

У ніч на 27 жовтня російські війська завдали ударів по енергетичних об’єктах у Сумській області. Зокрема атака з використанням безпілотників типу “шахед” спрямовувалась на об’єкти критичної інфраструктури в Роменському районі.

Федеральна прокуратура Нью-Йорка висунула обвинувачення генералу Корпусу вартових Ісламської революції Ірану (КВІР) Рухоллі Базганді та ще трьом особам щодо змови з метою вбивства журналістки “Голосу Америки” Масіх Алінеджад у Брукліні у 2022 році.

Кандидати в президенти США Дональд Трамп і Камала Гарріс зрівнялися за рівнем підтримки у семи штатах, які можуть вплинути на результати голосування.