Уряд Норвегії погодив прямий експорт озброєння до України

Джерело: пресслужба уряду Норвегії

Уряд Норвегії вирішив дозволити прямі продажі зброї та продукції оборонної промисловості країни Україні. Ця зміна політики набуває чинності 1 січня 2024 року.

Норвезький уряд ухвалив дозвіл на прямий продаж озброєння Україні. Рішення є винятком у політиці відносно заборони продажу зброї в країни, де триває війна.

У надзвичайній безпековій ситуації, що склалася в результаті агресивної війни Росії, вкрай важливо, щоб ми продовжували підтримувати Україну. Підтримка України важлива для безпеки Норвегії та Європи. Ми повинні планувати можливість продовження незаконної війни. Тому уряд вирішив дозволити прямі продажі зброї та пов’язаної з обороною продукції норвезької оборонної промисловості в Україну, – заявив міністр закордонних справ Еспен Барт Ейде.

За умови, що експорт відповідає вимогам перевірених потреб і контролю кінцевого споживача, уряд вирішив дозволити прямі продажі зброї та оборонної продукції від оборонної промисловості Норвегії органам оборони України.

Зміна політики означає, що норвезькі компанії можуть звертатися до Міністерства закордонних справ за ліцензією на експорт для прямих продажів зброї та оборонної продукції в Україну.

У Міністерстві закордонних справ наголошують, що експортні ліцензії для прямих продажів будуть надаватися лише в кожному конкретному випадку. Усі заявки ретельно оцінюватимуть. Контроль і надалі відбуватиметься в суворих і відповідальних рамках, відповідно до норм експортного контролю Норвегії.

Червоний Хрест України повідомив про активність шахраїв в інтернеті, які пропонують за гроші забрати тіла військовослужбовців з територій, що не підконтрольні уряду України.

Російські окупанти атакували авто “швидкої” у Станіславі, що на Херсонщині, повідомила 18 жовтня обласна військова адміністрація.

Канада планує надати Україні пакет військової допомоги на суму 64,8 млн канадських доларів (47 млн доларів США), заявив міністр оборони країни Білл Блер. Він включатиме стрілецьку зброю, боєприпаси та захисне спорядження.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.