Виставку в Італії про «відродження Маріуполя» в окупації перевели в онлайн-формат

Джерело: Ярослав Солоп/Facebook

Художник та менеджер культурних проєктів Ярослав Солоп повідомив, що так звану виставку “Маріуполь.Відродження після війни”, яку асоціація діячів культури “Russia Emilia-Romagna” хотіла провести в італійському місті Модена, перевели в онлайн-формат. 

Він зазначив, що Міністерство закордонних справ та посольство України в Італії “розрулили” ситуацію з виставкою, проте залишилася онлайн-подія, яку “не збираються скасовувати, а намагаються провести разом з цими страшними наративами”.

Довідково: 4 січня посольство України в Італії звернулося до міста Модена з проханням відкликати свій дозвіл на використання залу для проведення заходу, присвяченого “відбудові Росією” зруйнованого російськими військами міста Маріуполь.

Так, асоціація діячів культури “Russia Emilia-Romagna” хотіла провести в місті Модена так звану виставку “Маріуполь.Відродження після війни”.

Маріуполь, портове місто на Азовському морі на півдні України, було ареною одних із найзапекліших боїв на ранніх етапах повномасштабного вторгнення РФ в 2022 році. Місто майже повністю росіяни зруйнували обстрілами. Ворог окупував місто в травні 2022 року, після тривалої облоги.

В описі до заходу зазначається, що конференція та так звана виставка, заплановані на 20 січня, мали на меті продемонструвати “відродження міста після війни” із запрошеними учасниками дискусії, зокрема генерального консула РФ в Мілані Дмитра Штодіна.

“Ми вважаємо цю подію великим цинізмом, відкритою наругою над пам’яттю тисяч мирних жертв, заходом, орієнтованим на російську пропаганду та порушенням усіх моральних засад і принципів”, – наголосив посол України Ярослав Мельник меру Модени Джану Карло Муцареллі в листі.

Він додав, що Модена повинна зробити все можливе, аби захистити своїх жителів від дезінформації.

Своєю чергою, італійський законодавець Філіппо Сенсі також закликав колегу по партії Муцареллі, члена лівоцентристської Демократичної партії, заборонити захід.

“Я глибоко ображений тим, що проросійська організація може вести свою пропаганду щодо Маріуполя… в громадському залі в Модені”, – заявив Сенсі.

Мер Модени зазначив у заяві, що його місто не схвалило і не підтримало захід, але додав, що бронювання громадського залу відповідало місцевим статутам і що, бронюючи місце, асоціація зобов’язалася поважати “конституційні цінності”.

Натомість консульство РФ в Мілані та асоціація діячів культури “Russia Emilia-Romagna” не відповіли на запити про коментарі.

  • Європейський Союз після повномасштабного вторгнення РФ на територію України запровадив санкції щодо російських ЗМІ – RT і Sputnik, які підтримуються державою, проте пропагандисти шукають способи для уникнення обмежень.
  • З Молдови депортували керівника пропагандистського агентства Sputnik Віталія Денисова, заборонивши відтак йому в’їзд до країни упродовж 10 років.
  • Російські пабліки оприлюднили план просування пропагандистських наративів через мережу телеграм-каналів, замаскованих під українські, зокрема українською мовою.
  • Латвійська Національна рада з електронних ЗМІ (NEPLP) обмежила доступ у Латвії ще до п’яти сайтів, які поширюють російську пропаганду.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.