Верховний суд США вирішуватиме, чи має право Трамп брати участь у виборах президента

Джерело: AP

Верховний суд США вирішить, чи можна дискваліфікувати експрезидента Дональда Трампа з внутрішньопартійних виборів (праймериз) Республіканської партії на основі поправки до Конституції про заборону участі в “повстанні чи заколоті”.

Судді визнали необхідність швидко прийняти рішення, оскільки незабаром виборці почнуть голосувати на первинних президентських виборах по всій країні. Суд погодився розглянути апеляцію Трампа у справі Колорадо щодо його ролі в подіях, кульмінацією яких став напад на Капітолій США 6 січня 2021 року.

Оскільки ухвалити рішення потрібно терміново, а тому дебати відбудуться вже 8 лютого. Таким чином, судді зможуть ухвалити рішення до так званого “супервівторка” 5 березня, коли одночасно відбудеться найбільша кількість праймериз у штатах, зокрема у Колорадо.

Трамп, виступаючи на передвиборчому заході в Айові, сказав, що хоче справедливості і сподівається на чесне рішення.

Суд вперше розглядатиме значення та сферу дії положення 14-ї поправки, яке забороняє деяким особам, які “брали участь у повстанні”, обіймати державні посади.

Поправка була прийнята в 1868 році, після громадянської війни. Її використовували настільки рідко, що вищий суд країни раніше не мав нагоди її тлумачити.

Остаточне рішення Верховного суду США матиме суттєвий вплив на перебіг президентської кампанії у 2024 році й може або поховати шанси Трампа на обрання, або, навпаки, ще більше заохотити його та його прихильників, які називали спроби застосувати 14-ту поправку “полюванням на відьом”.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.