Відсьогодні в Україні оновили правила маркування пачок сигарет

Джерело: Центр громадського здоров’я МОЗ

З 11 січня в Україні набувають чинності нові норми щодо маркування пачок тютюнових виробів, що є важливим етапом імплементації директиви Єврокомісії 40/2014, яка передбачає комплекс заходів для захисту населення від шкоди тютюнових виробів та електронних сигарет.

Відтепер на пачках сигарет виробники мають розміщувати оновлені графічні зображення з текстом медичних попереджень про шкоду і наслідки куріння на 65% площі пачки, а також QR-код, який веде на сервіс Центру громадського здоров’я щодо надання допомоги з відмови від куріння “Я кидаю курити”. 

Також Міністерство юстиції України затвердило 14 наборів медичних попереджень (варіантів тексту та ілюстрацій), розроблених Міністерством охорони здоров’я, технічні вимоги до дизайну та форми маркування, а також порядок нанесення попереджень виробниками тютюнових виробів. 

“Реалістичні зображення справжніх хвороб, спричинених курінням,  допоможуть усвідомити проблему, прийняти рішення кинути курити, а наявність сервісу, куди можна звернутися за допомогою, додасть мотивації для дій”, – зазначає Наталя Гриб, в.о. керівника відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я. 

Цього дня набуває чинності новий закон про мобілізацію. Положення документа змінюють правила оповіщення, військового обліку, призову, а також деяких аспектів військової служби та гарантій військовослужбовцям.

Сьогодні, 18 травня, відзначають 80-ті роковини депортації кримськотатарського народу із Криму.

Протягом доби російські армійці обстріляли Херсонську область, внаслідок чого п’ятеро осіб зазнали поранень.

Під час атаки “шахедів” вночі 18 травня пошкоджень зазнала енергетична інфраструктура Полтавської області.

Фахівці ISW припускають, що російські війська можуть зумисне розтягувати українські сили уздовж північного кордону, аби мати змогу атакувати на східній ділянці фронту.