Українці дедалі більше послуговуються українською у соцмережах – дослідження

Джерело: дослідження LMU

Команда дослідників з LMU, Університету Бата та Технічного університету Мюнхена проаналізувала мовні зміни в соціальних мережах в Україні до та під час повномасштабного нападу РФ.

Очевидно, війна змушує людей все більше і більше відмовлятися від російської мови, — каже провідний автор дослідження Даніель Рачек.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ населення України активно переходять з російської на українську у соцмережах.

Мова грає вирішальну роль у пострадянській ідентичності України. Багато українців говорять і російською, і українською. Однак донедавна лише приблизно половина-дві третини населення вважали українську своєю основною рідною мовою. Проте після протестів на Майдані, спровокованих тимчасовим непідписанням угоди про асоціацію з ЄС і подальшою анексією Криму в 2013/2014 роках, все більше українців почали відмовлятися від використання російської мови, акцентують автори дослідження.

Разом зі своєю командою Рачек дослідив понад чотири мільйони твітів з інформацією про місцезнаходження в Україні від приблизно 63 000 користувачів Twitter (тепер X) із січня 2020 року до жовтня 2022 року. Використовуючи штучний інтелект і статистичний аналіз. Результати свідчать про тривалий перехід від російської до української ще до повномасштабної війни, який значно прискорюється з початком вторгнення і в основному зумовлений змінами поведінки.

Користувачі прагнуть дистанціюватися від будь-якої підтримки війни, а також від Росії та свідомо вирішують менше послуговуватися російською, у багатьох випадках, більше не використовувати її зовсім, тому масово переходять на українську мову.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.

19 вересня глава РФ Володимир Путін заявив, що Росія збільшила виробництво безпілотників приблизно в десять разів до майже 1,4 мільйона цього року, намагаючись забезпечити свою армію на фронті.

19 вересня близький соратник президента РФ Володимира Путіна “попередив” західні уряди, що почнеться ядерна війна, якщо вони дадуть зелене світло Україні використовувати далекобійне озброєння для ударів по території Росії.