Байден заявив про успішні атаки по цілях хуситів у Ємені

Джерело: Білий дім

Президент США Джо Байден назвав успішними спільні атаки Сполучених Штатів та союзників на об’єкти угруповання хуситів у Ємені.

“Сьогодні, за моєю вказівкою, військові сили США — разом зі Сполученим Королівством і за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади та Нідерландів — успішно завдали ударів по ряду цілей у Ємені, які використовували повстанці-хусити, щоб поставити під загрозу свободу судноплавства в одному з найважливіших водних шляхів світу”, – зазначив американський лідер.

Байден наголосив, що ці атаки – пряма відповідь на атаки хуситів на міжнародні морські судна у Червоному морі, зокрема – вперше в історії – з використанням протикорабельних балістичних ракет.

Очільник Білого дому додав, що хусити здійснили 27 атак на міжнародне комерційне судноплавство, внаслідок чого збитків зазнали понад 50 країн.

“Екіпажі з понад 20 країн зазнавали погроз або були взяті в заручники під час актів піратства. Понад 2000 кораблів були змушені відхилити тисячі миль, щоб уникнути Червоного моря, що може спричинити тижні затримок у термінах доставки продуктів. А 9 січня хусити здійснили найбільшу на сьогодні атаку, націливши її безпосередньо на американські кораблі”, – додав він.

Байден наголосив, що минулого тижня США разом з 13 союзниками та партнерами зробили недвозначне попередження про те, що хусити отримають відповідь, якщо їхні атаки не припиняться.

“Сьогоднішні оборонні дії відбулися після цієї широкомасштабної дипломатичної кампанії та ескалації нападів хуситів на комерційні судна. Ці цілеспрямовані удари є чітким сигналом того, що Сполучені Штати та наші партнери не потерплять нападів на наш персонал і не дозволять ворожим особам поставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найважливіших комерційних маршрутів у світі”, – резюмував він.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.