У соцмережі Х внаслідок повномасштабної війни на 87% зросла кількість україномовних твітів

Джерело: Communications Psychology

Вчені зафіксували зростання кількості твітів українською мовою в соцмережі X, що відбувалося етапами, з найвищим підйомом під час повномасштабного вторгнення Росії на початку. Ці результати представлено у дослідженні вчених з Університету імені Людвіга Максиміліана у Мюнхені, Мюнхенського технічного університету та Університету Бата у Великій Британії.

Дослідники проаналізували майже 4,5 мільйона твітів від понад 63 тисяч користувачів, вибираючи повідомлення з 9 січня 2020 року по 12 жовтня 2022 року. Штучний інтелект використовувався для фільтрації твітів із геоінформацією, залишаючи лише ті, які публікували українські користувачі. В результаті проаналізовано 2,8 мільйона твітів від понад 42 тисяч користувачів соцмережі X.

Вчені виявили, що з лютого 2022 року кількість твітів українською зросла на 87%, вважаючи це свідченням “свідомого вибору користувачів на користь більш вираженої української онлайн-ідентичності та самовизначення себе як українців”.

“Мови можуть бути причиною конфлікту, і вони часто включені у визначення культурної та етнічної ідентичності та є основою для будівництва нації і політичних змін”, – зазначили дослідники.

Також виявлено збільшення кількості україномовних твітів після Євромайдану та російської анексії Криму у 2014 році.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде теплою, малохмарною, без опадів і сильного вітру —…