У Словенії лікарі розпочали загальний страйк

Джерело: Euractive

Словенські лікарі та стоматологи розпочали загальний страйк після того, як переговори з урядом не дали жодних результатів після одноденного страйку минулого тижня.

Так, від понеділка, 15 січня, у Словенії надання медичних послуг буде дуже ускладнене. Лікарі надаватимуть лише послуги, необхідні для запобігання серйозним і незворотним наслідкам. Вагітним, дітям і людям похилого віку надаватиметься й нетермінова допомога.

За даними видання, найбільша у країні профспілка лікарів і стоматологів Fides вимагає від уряду усунути різницю в оплаті праці молодих і старших лікарів. Після підвищення минулого року зарплати молодим лікарям виникла диспропорція, тому профспілка вимагає підвищити зарплати й старшим лікарям.

“Ми дійсно не хочемо страйку, але вважаємо уряд відповідальним за нього, оскільки він не зміг виконати зобов’язання, які підписав”, – заявила в неділю офіційна представниця Fides Ана Ліна Водушек.

Своєю чергою, в уряді запевнили, що це питання буде вирішене в межах реформи оплати праці в державному секторі, відкладеної через величезні витрати на відбудову після масштабних повеней у серпні 2023 року.

Варто зауважити, що декілька днів тому у Словенії слідчі судді розпочали двотижневий страйк через відмову уряду підвищити їхні зарплати до рівня вищих посадових осіб виконавчої та законодавчої гілок влади, як того вимагав Конституційний суд.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.