Вже 18 січня в Європарламенті розглянуть резолюцію щодо позбавлення Угорщини права голосу

Джерело: Euractiv

Європейський парламент планує 18 січня ухвалити резолюцію, маючи на меті позбавити Угорщину права голосу стосовно ухвалення майбутніх рішень, зокрема, у питанні допомоги Україні.

У проєкті резолюції міститься заклик до Ради ЄС розпочати процес позбавлення Угорщини права голосу, а також провести розслідування законності рішення Єврокомісії розморозити 10 млрд євро для Угорщини у грудні 2023 року.

13 грудня, напередодні саміту ЄС щодо підтримки України, Комісія виділила Угорщині фінансування в розмірі 10,2 мільярда євро, сподіваючись зняти погрозу прем’єр-міністра Віктора Орбана заблокувати початок переговорів про вступ України.

Хоча “зелене світло” було очікуваним, воно швидко викликало обурення: законодавці ЄС звинуватили Комісію в тому, що вона піддалася “шантажу” Угорщини.

Очікується, що за згодою більшості парламент ухвалить жорстку резолюцію у четвер, 18 січня.

Двома ключовими пунктами є заклик до Ради розпочати процес позбавлення Угорщини прав голосу згідно зі статтею 7.2 Договору про ЄС і початок парламентського розслідування для визначення законності рішення Комісії розморозити кошти для Угорщини.

Стаття 7.2 передбачає, що парламент рішенням, схваленим більшістю у дві третини голосів, може закликати Угорщину відповісти перед Європейською Радою за порушення нею верховенства права, після чого національні лідери ЄС можуть прийняти рішення позбавити країну права голосу.

Більшість законодавців ЄС стверджують, що рішення Комісії виділити кошти не ґрунтувалося на об’єктивних покращеннях судової системи Угорщини та верховенства права, як стверджує виконавча влада ЄС.

Парламент має намір надіслати попередження Комісії напередодні саміту ЄС 2 лютого та не дати виконавчій владі розморозити майбутні кошти Угорщини в обмін на підтримку Орбана щодо подальшої фінансової допомоги для оборонних зусиль України.

Раніше депутат Європейського парламенту та ініціатор петиції щодо позбавлення прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана права голосу в Раді ЄС Петрі Сарвамаа повідомив, що відповідна петиція набрала необхідну кількість голосів.

Під час поїздки на фронт лідеру фракції “Євросолідарність” Петру Порошенку подарували російський дрон “Ланцет”, котрий збили військові.

Російська інфлюенсерка Валерія Федякіна обманом виманила у інвесторів понад 22 мільйони доларів, які потім надіслала на потреби українського війська.

Український боксер Олександр Усик закликав кандидата в президенти США Дональда Трампа посприяти у звільненні бійців “Азова” та інших українців з російського полону. 

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус має намір придбати 600 крилатих ракет Taurus, але ще не забезпечив необхідного фінансування.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активний на Покровському та Курахівському напрямках.