Угорщина ще далека до досягнення угоди з ЄС щодо 50 млрд євро допомоги Україні

Джерело: The Guardian

До досягнення угоди між Угорщиною та Євросоюзом щодо додаткового фінансування допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро залишається ще значний шлях, заявив керівник адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуяш.

За його словами, переговори між Угорщиною та Єврокомісією щодо фінансової підтримки України тривають, але позиції сторін відрізняються. Тому немає впевненості, що сторони досягнуть угоди.

Водночас він вказав, що якщо угоди не вдасться досягти – інші 26 країн-членів ЄС можуть ухвалити рішення без Угорщини.

Зазначимо, що раніше ЗМІ писали, посилаючися на кількох європейських дипломатів і посадовців, що глава угорського уряду Віктор Орбан наближається до прийняття компромісу щодо надання допомоги Україні від ЄС, навіть попри те, що угода, ймовірно, не відповідає його вимогам, висунутим після саміту минулого місяця.

Крім того, вето Угорщини підтримала Словаччина, уряд якої очолює Роберт Фіцо, котрого пов’язують з проросійськими поглядами. У зв’язку з цим очільник українського уряду анонсував робочу зустріч зі словацьким колегою стосовно цього питання.

Довідка. На останньому саміті лідерів ЄС 14-15 грудня Угорщина заблокувала рішення про виділення Україні 50 млрд євро на період 2024-2027 років. Питання допомоги Україні буде розглядатися знову на саміті ЄС 1 лютого, але прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує заблокувати його, вимагаючи компромісу від ЄС в обмін на затвердження пакету.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде теплою, малохмарною, без опадів і сильного вітру —…