Швейцарського виробника шоколаду Barry Callebaut внесли до списку спонсорів війни в Україні

Джерело: НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції включило швейцарську компанію Barry Callebaut, провідного світового виробника шоколаду, до переліку міжнародних спонсорів війни.

За інформацією агентства, компанія утримує три фабрики в Росії та сплачує податки до бюджету країни-агресора. Під час повномасштабного вторгнення в Україну Barry Callebaut доставляла у РФ шоколад як товари першої необхідності, включаючи постачання кондитерській фабриці, шоколад якої використовується в сухпайках російської армії.

Компанія виробляє товари під різними брендами, такими як Sicao, Chocovic, Callebaut, Cacao Barry, Carma, Mona Lisa, Bensdorp, Van Hauten, La Morella тощо, і займає четверте місце у світовому виробництві шоколаду та какао. У Росії вона працює понад 15 років, маючи три фабрики та Академію шоколаду в Москві.

На території РФ компанія діє через товариства “Барри Каллебаут НЛ Раша” та “Барри Каллебаут Калининград”, які у 2022 році сплатили понад 33 млн доларів податків до бюджету РФ. Вони також є засновниками компаній, що сплатили податки на майже 500 тисяч доларів у 2022 році.

У листопаді 2022 року представництво компанії Barry Callebaut COCOA AG здійснило поставку своєї продукції на суму близько 180 тисяч доларів російській кондитерській фабриці “Верность Качеству”, чия продукція використовується в сухпайках російської армії.

За даними НАЗК, Barry Callebaut продовжує активно взаємодіяти з Росією, імпортуючи товари на суму понад 94 млн доларів у 2023 році, збільшивши цей обсяг більш як утричі порівняно з попереднім роком. Компанія володіє активами в російському шоколадному ринку, аргументуючи свою діяльність тим, що шоколад є частиною щоденного раціону багатьох.

Виконавчий директор компанії вважає, що так звана “військова операція” розпочата російським урядом, а не народом, і не виправдовує відмови від постачання своїм клієнтам. Компанія не висловила осуду російської війни проти України.

Війська РФ прорвалися на південь від Селидового до села Вишневе. Якщо вони його захоплять, можуть частково оточити Селидове. Аналітики наголосили, що захоплення Селидового наблизило б російські війська до головної мети — Покровська.

Український захисник, ветеран російсько-української війни Олександр Будько на псевдо “Терен”, котрий зазнав складного поранення на фронті, у результаті якого йому ампутували обидві нижні кінцівки до колін, у своєму зверненні розкритикував надмірну бюрократію при отриманні необхідних протезних комплектуючих. Попри обіцянки влади, система залишається складною та знеособленою, вимагаючи від ветеранів додаткових зусиль для отримання допомоги.

Начальник Служби відновлення і розвитку інфраструктури у Київській області Руслан Ничік повідомив, що у регіоні відбудували ще один зруйнований російськими військами міст.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак на запитання щодо ситуації із корупцією в Україні заявив, що, мовляв, це так Росія намагається заплямувати імідж української влади.

Українці змушені змінювати харчові звички та економити на продуктах внаслідок війни. Згідно з дослідженням, майже половина українців (49%) повідомляє про зміни у своїх харчових звичках з початку повномасштабного вторгнення.