Японія вперше висадила космічний апарат на Місяць, проте з ним виникла проблема

Джерело: Reuters

Японія стала п’ятою країною, яка відправила космічний корабель на Місяць, але через проблеми з його сонячною енергетичною системою місія може проіснувати лише кілька годин.

Фото: JAXA

Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA) повідомило, що їх апарат Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) здійснив посадку на поверхню Місяця і відновив зв’язок із Землею, але його сонячні батареї не змогли генерувати електрику, можливо, через те, що вони розташовані під неправильним кутом.

“SLIM зараз працює лише від свого акумулятора, і ми ставимо пріоритетом передачу його даних на землю”, — сказав керівник дослідницького центру JAXA Хітоші Кунінака.

JAXA сподівається, що зміна кута сонячного світла вразить панелі таким чином, що це зможе відновити їх функції.

“Потрібно 30 днів, щоб сонячний кут змінився на Місяці”, – додав Кунінака.

JAXA двічі сідала на невеликі астероїди, але на відміну від посадки астероїда, гравітація Місяця означає, що посадковий модуль не може піднятися ще раз, кажуть його вчені. 

Українська співачка Джамала анонсувала нову пісню “Люблю”, яка, схоже, вийде на платформах 24 травня. В опублікованому відео в Instagram видно, як вагітна Джамала виконує приспів, тримаючись за живіт.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) оголосив про намір подати ордери на арешт лідерів ХАМАСу та прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху. Причиною назвали воєнні злочини та злочини проти людяності, пов’язані з подіями 7 жовтня та війною в Газі.

Американський актор Дебні Коулмен, відомий ролями у фільмах “З дев’ятої до п’ятої” та “Тутсі”, помер у віці 92 років.

У мережі поширився інтернет-тренд щодо приручення домашніх тварин — до нього долучилися й українські військові. Наприклад, користувачка @wikentiyax розповіла про долю кота, якого назвали Паладін.

У неділю, 19 травня, гелікоптер, на борту якого перебував президент Ірану Ібрагім Раїсі, зазнав аварії. Невдовзі стало відомо, що внаслідок авіакатастрофи загинули всі пасажири. Світові лідери висловив свої співчуття у зв’язку із загибеллю Раїсі.