ШІ навчився знаходити збіги у відбитках різних пальців людини

Джерело: Science

Раніше вважалося, що відбиток кожного пальця – унікальний, утім, вчені Колумбійського університету за допомогою штучного інтелекту виявили збіги у відбитках різних пальців кожної досліджуваної людини.

За словами науковців, переважну більшість такої подібності забезпечує орієнтація ліній-гребенів, особливо поблизу центру відбитка пальця.

Фото: Science Advances

Як розповіли у виданні New Scientist, під час навчання ШІ вчені використали понад 50 тисяч відбитків пальців майже тисячі людей. Зразки взяли із загальнодоступних баз даних Національного інституту стандартів та технологій США та Університету Буффало у Нью-Йорку.

Далі експерти протестували навчену модель на окремому наборі із понад семи тисяч відбитків пальців приблизно 150 осіб. Модель визначала людей на основі відбитків їхніх різних пальців з точністю понад 75%.

Дослідники розповіли, що створеній ними моделі ШІ для підвищення точності результатів потрібно збільшити базу даних відбитків пальців, проте технологія вже досить сильна, щоб допомогти у розвитку криміналістики та технологій цифрової автентифікації.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.