Що таке «Хвороба X», та чи буде нова пандемія: представник ВООЗ про загрозу

Джерело: МОЗ України

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко та представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт розповіли про те, що таке “Хвороба X”, чи буде нова пандемія, та як готується Україна до потенційних загроз.

“Хвороба Х – це не якась конкретна хвороба, так ми називаємо потенційну загрозу, яку вчені всього світу спільно намагаються завчасно спрогнозувати, щоб миттєво застосувати всі наявні ресурси для збереження найголовнішого – життя людей”, – пояснив міністр Віктор Ляшко.

За його словами, Україна є частиною глобального механізму. Міністр зазначив, що політична та галузева співпраця – це те, що дозволяє нам всім підготуватися якомога краще.

Зокрема, йдеться про оперативну розробку високоякісних діагностичних, терапевтичних засобів та вакцин: “Зараз мова про 100 днів на випадок наступної епідемії”.

Свого часу пандемія COVID-19 також була “хворобою Х”. Цей досвід став доказом того, наскільки вразливою є медицина, коли значно одномоментно зростає навантаження на медичних працівників, що призводить до появи відчуття їх недостатності, у тому числі лікарів-епідеміологів, недосконало працює система постійного (рутинного) епіднагляду, відсутня можливість на рівні країни досліджувати віруси і зміни в них, створювати вакцину та що потужність фармкомпаній окремих країн не здатна впоратися з глобальним попитом.

“Всесвітня організація охорони здоров’я постійно співпрацює з вченими, розробниками політик та іншими партнерами, щоб підготуватися до майбутніх загроз. “Хвороба X” – це термін, який використовується для позначення майбутньої ще невідомої хвороби та для нагадування світові про те, що ми повинні готуватися до невідомих захворювань разом із відомими загрозами”, – зазначив Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні.

Міністр Віктор Ляшко наголосив, що є три компоненти, які свідчать про готовність системи охорони здоров’я до викликів будь-яких епідемій: люди (кадровий потенціал), сильна лабораторна мережа, яка працює за міжнародними стандартами, та глобальне партнерство. За його словами, Україна розвиває кожну з них.

Що стосується розвитку кадрового потенціалу, то за останні 5 років 167 українських фахівців пройшли міжнародні навчання з польової епідеміології. Кожного року кількість інтернів, які вступають на спеціальність «Eпідеміологія», збільшується. У 2020 році – 14 інтернів, у 2022 – 70 інтернів, і така тенденція зберігатиметься.

Одна з найбільших глобальних загроз людству наразі – стійкість до антибіотиків. Тобто коли наявні ліки перестають діяти. У 2019 році майже 5 мільйонів смертей були повʼязані з антибіотикорезистентністю, більше ніж мільйон смертей були безпосередньо спричинені нею.

Щоб протистояти цій загрозі, лише за останні 2,5 року кількість бактеріологічних лабораторій збільшилась в Україні майже вдвічі – з 37 до 69, посилено дозорний епіднагляд за антимікробною резистентністю (зокрема, у поранених під час війни).

Також в Україні діє Національна вірусологічна референс-лабораторія ЦГЗ та Одеська субрегіональна лабораторія, які мають акредитацію ВООЗ. Їхня діяльність відповідає найвищому рівню ефективності та якості за міжнародними стандартами.

У МОЗ зазначили, що це дозволяє нашим фахівцям працювати «за одними правилами зі світом» – використовувати сучасні реагенти та слідувати міжнародним протоколам, оперативно обмінюватися даними. Нацлабораторія входить до Європейської регіональної лабораторної мережі ВООЗ. Це діагностики небезпечних інфекційних хвороб, які швидко передаються і здатні спровокувати епідемії: поліомієліту, кору, краснухи, грипу, особливо небезпечних вірусних інфекцій (гарячок денге, Західного Нілу та інших хантавірусних інфекцій).

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.