У 2023 році у Польщі кожен десятий ФОП відкрили українці — ЗМІ

Джерело: Rzeczpospolita

У 2023 році кількість українців, які реєстрували індивідуальні підприємства (ФОП) в Польщі, значно зросла порівняно з попереднім роком. Дані свідчать, що агресія Росії проти України у 2022 році стала визначальним фактором для цього тренду.

До початку повномасштабної війни в Україні, у січні та лютому 2022 року, кількість реєстрацій українських громадян у Польщі становила трохи більш як 200 індивідуальних підприємств на місяць. Однак після цього періоду ця цифра стрімко зростала, свідчать дані з Центрального реєстру та інформації про економічну діяльність.

У березні кількість реєстрацій наблизилася до 600 за місяць, а подальший стрибок стався у квітні, де вони зросли до майже 1300. Темпи зростання лише збільшилися в травні та червні, досягаючи 1700 реєстрацій.

Протягом наступних місяців кількість нових індивідуальних підприємств, реєстрованих українцями, досягала 2000-2800 щомісяця. У березні та з серпня по жовтень темпи зростання рушили вперед, досягаючи 2700-2800 реєстрацій.

Загалом за 2023 рік зареєстровано 30 325 нових українських індивідуальних компаній, що на 67% більше, ніж у 2022 році (18 139). Українські фізичні особи-підприємці склали понад 10% від загальної кількості нових реєстрацій компаній у Польщі, які становлять 299 тисяч за той період. Українці стали вагомим гравцем у польському підприємницькому середовищі, здійснюючи значний внесок у створення нових бізнесів.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.

Сьогодні, 5 жовтня, російські війська обстріляли три райони Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та ще шістьох поранено.

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги. 

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт.