Папа Франциск пояснив, чому дозволив церкві благословляти одностатеві шлюби

Джерело: Reuters

Папа Римський Франциск став на захист Ватикану щодо рішення про благословення одностатевих пар. Водночас понтифік пояснив, що Ватикан схвалює не спосіб життя одностатевих пар – який церква вважає гріховним – а людей, які прагнуть наблизитись до Бога.

Це вже вдруге за останні тижні Папа Римський пояснює декларацію Ватикану від 18 грудня 2023 року, яка викликала бурхливу реакцію всередині католицької церкви. Вперше він зробив це в інтерв’ю італійському телебаченню 14 січня

За словами Франциска, мета благословень полягала в тому, щоб “конкретно показати близькість Господа і церкви до всіх тих, хто, опинившись у різних ситуаціях, просить допомоги, щоб продовжити — іноді почати — подорож віри”.

Церква вчить, що секс одностатевих осіб є грішним і невпорядкованим і що люди з одностатевими потягами, які не вважаються гріховними, повинні намагатися бути цнотливими.

Папа сказав, що хоча “моральна досконалість” не вимагається від людей, які шукають таких благословень, вони не призначені для виправдання стосунків, які церква вважає неправильними.

“Коли пара спонтанно звертається з проханням про них, благословляють не союз, а просто людей, які разом просили про це. Не союз, а людей”, – додав Папа Франциск.

Франциск наголосив, що такі благословення не слід визначати у літургійному контексті.

У документі Ватикану сказано, що благословення одностатевим парам повинні бути обережними, без святкових церемоній як у традиційному весіллі.

У своєму зверненні Франциск, схоже, визнав негативну реакцію, яку викликав цей документ, особливо в Африці, де єпископи фактично відхилили його і де в деяких країнах одностатеві стосунки можуть призвести до арешту або навіть смертної кари.

Франциск сказав, що під час благословення священники повинні “брати до уваги контекст, чутливість, місця, де людина живе, і найбільш відповідні способи це зробити”.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.