Астрономи виявили молекули води в атмосфері невеликої гарячої екзопланети

Джерело: CNN

Астрономи за допомогою телескопу “Хаббл” виявили молекули води в атмосфері невеликої гарячої екзопланети на відстані 97 світлових років від Землі.

Планета під назвою GJ 9827d приблизно вдвічі більша за діаметр Землі, і це найменша екзопланета, в атмосфері якої є водяна пара.

Вода має важливе значення для життя, але на планеті навряд чи буде існувати будь-яке життя через високу температуру, яка перетворить насичену водою атмосферу на палючу пару.

Астрономам ще потрібно виявити справжню природу атмосфери цього незвичайного світу, але відкриття відкриває шлях для подальших досліджень, оскільки вони прагнуть зрозуміти походження планет за межами нашої Сонячної системи.

“Вода на такій маленькій планеті є знаковим відкриттям. Це як ніколи наближається до характеристики справді схожих на Землю світів”, — заявила співавторка дослідження Лаура Крейдберг,

Проте температура планети сягає 427 градусів за Цельсієм, що робить її гарячим, негостинним світом, таким же гарячим, як Венера.

“Це буде перший випадок, коли ми зможемо безпосередньо показати за допомогою атмосферного детектування, що ці планети з багатою водою атмосферою можуть існувати навколо інших зірок. Це важливий крок до визначення поширеності та різноманітності атмосфер на кам’янистих планетах”, — сказав співавтор дослідження Бйорн Беннеке.

На цей час дослідницька група не може сказати, чи “Хаббл” виявив сліди водяної пари в пухкій, насиченій воднем атмосфері, чи планета має насичену водою атмосферу, оскільки головна зірка випарувала початкову воднево-гелієву атмосферу GJ 9827d.

Місія NASA “Кеплер” спочатку виявила планету, що обертається навколо червоної карликової зірки в сузір’ї Риб у 2017 році. Екзопланета робить один оберт навколо своєї зірки кожні 6,2 дня.

Астрономи спостерігали GJ 9827d під час 11 транзитів, або часів, коли планета перетиналася перед своєю зіркою під час орбіти, протягом трьох років. Світло зірок, що проходить через атмосферу планети, допомогло астрономам виміряти сигнатуру молекул води.

Більше розуміння атмосфери планети може допомогти астрономам точно класифікувати тип світу GJ 9827d. Зараз команда має дві можливі теорії.

Цілком можливо, що планета є міні-Нептуном з багатою воднем атмосферою, яка містить водяну пару. Якщо так, GJ 9827d, ймовірно, утворився на більшій відстані від головної зірки, ніж її поточне розташування, тобто планета була холоднішою, а вода була присутня у формі льоду (подібно до Нептуна та Урана, найвіддаленіших планет нашої Сонячної системи).

За словами дослідників, коли планета мігрувала ближче до своєї зірки та була підірвана ще більшою кількістю зоряного випромінювання, водень нагрівався та виходив або все ще виходить.

Інша версія астрономів – GJ 9827d може бути теплішою версією крижаного супутника Юпітера Європи, під товстою крижаною кіркою якого знаходиться океан. Планета може складатись наполовину з води водою і наполовину зі скелі, сказав Беннеке.

Вода є однією з найпоширеніших молекул у Всесвіті, і протягом багатьох років астрономи включали виявлення води в більшу частину пошуку життя за межами Землі.

Астрономи вже спостерігали GJ 9827d за допомогою телескопа “Webb” для пошуку води та інших типів молекул, і ці дані будуть надані в майбутньому.

“Ми з нетерпінням чекаємо, щоб побачити, що розкриють ці дані. Сподіваюся, тепер ми зможемо розв’язати питання водних світів раз і назавжди”, — сказала Крейдберг.

  • Астрономи виявили 85 планет за межами нашої Сонячної системи з температурою, яка може бути достатньо низькою для життя.
  • Астрономи вперше виявили молоду зірку за межами галактики Чумацький Шлях, яка оточена щільним диском, де можуть утворюватися планети.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.